Hembakade Havrekex

Idag har årets händelse gått av stapeln. Göran har bakat. Han hade med sej en tradition, när vi träffades, att till jul ska man baka Havrekex. Så det har han pysslat med idag. Det är jättegoda, lite mjuka kex, som passar perfekt till en god ost. Nygräddade är dom dock allra godast bara med lite smör på. Har du nån lite annorlunda tradition att dela med dej av?

Här kommer receptet:
750 gr havregryn
1 kg vetemjöl
1 liter rumstempererad mjölk
2 hg socker
3 hg smält margarin
3 tsk hjorthornssalt
Blanda mjöl och hjorthornssalt. Smält margarinet och låt mjölken bli fingervarm. Blanda ihop allting. Kavla ut degen till en 4-5 mm tjock stor kaka och nagga den gärna med kruskavel. Tag ut rundlar, ca 8 cm i diameter. (Ingen jäsning behövs) Gräddas i 200 grader 9-10 minuter. Kexen ska inte få färg utan vara ljusa och mjuka så akta dej att grädda för länge. 

En reaktion till “Hembakade Havrekex

  1. Den 23:e december, när man har pysslat med all julmat och det mesta är klart utom griljeringen av skinkan – då brukar vi äta plankstek :-)Vi gör det fortfarande, men själva plankorna blev kvar i Sverige så det är plankstek utan planka nuförtiden 🙂

Kommentarer är stängda.