Mont d’Or

När vi körde upp genom Frankrike lyckades jag hitta osten Mont d’Or. Det är en fransk vitmögelost, från Jura-bergen och tillverkas endast från augusti till mars. Mont d’Or är AOC-klassad och ligger i en ask av gran.

Den här osten ska bli en liten ostfondue. När den är dags att tillaga tar man av plasten, och klär in spånasken med aluminiumfolie. Skär ett kryssmönster eller gör små hål på ovansidan av osten. Där trycker jag ner vitlök och lite vitt vin. Knappt en halv deciliter, skulle jag tro. Sedan bakar man osten i ugnen i 200 grader 20-30 minuter om den kommer direkt från kylskåpet. Har den stått framme en stund räcker det med 15-20 minuter i ugnen.

Den ska smälta, få färg och ett krispigt lock på sej. Detta lock tar du av innan servering.

Sedan är det bara att dippa godsaker. Charkuterier, färska fikon, cornichorner, kokt potatis eller surdegsbröd. Eller kex.

4 reaktioner till “Mont d’Or

  1. Bättre sent än aldrig…
    En minifondue, gott gott gott! Helt nytt recept för mig, det är inte bara ställplatstips ni levererar! 😊👍

Kommentarer är stängda.