Trettondagshelgen

Trettondagsafton och trettondagen är de viktigaste juldagarna för de flesta spanjorer och då speciellt för barnen, det är då det är parader och julklappsutdelning.

Helgen handlar mycket om de tre vise männen, eller de magiska kungarna som på spanska kallas Los Reyes Magos. Alla spanska barn vet att de heter Melchor, Caspar och Baltasar och de vet dessutom hur de ser ut och att de egentligen red på kameler.

Efter paraden ska barnen göra rent sina skor som de sen ställer ut på trappen eller på fönsterblecket. För på natten kommer de tre kungarna och lämnar presenter där skorna är. Många barn har redan tidigare skrivit önskelistor till kungarna. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler.

Även i år var vår parad coronasäkrad. Det var ”drive thru” så alla familjer åkte bil på en typ snitslad bana och fick godis mm från kungarna och andra karnevalsfigurer

På Trettondagen äter ”alla” brödet/kakan Roscón de Reyes och helst till frukost. Det ligger en liten plastkung i kakan och den som får den, får vara kung (eller drottning) under dagen. Den som får bönan, måste fixa en kaka till nästa år

Ps ”omslagsbilden” är från vår parad för två år sen

4 reaktioner till “Trettondagshelgen

    1. Ja det är riktigt trevligt att få inblick i traditioner och seder. Det är ju lite annat än hemma i Sverige, i och med att Spanien är katolskt.
      Detsamma till er

Kommentarer är stängda.