Jätten Garpe i Gamleby

”Det var en gång för länge sedan en jätte som hette Garpe. Han var 1 man bredd och 4 man lång. Elak och och ilsken. En sommardag när han var jätteilsken, gav han sig ut för att leta efter en fru. I Gamleby fick man höra att jätten var på väg dit. Det är som bodde i byn blev jätte-rädda och försökte hitta på något för att bli av med jätten. Men vad skulle de göra. Några ställde sig på varandra och klädde ut sig till en jätteflicka. Det var ont om jätteflickor att gifta sig med. Så när den sura och trötta jätten fick se det han trodde var en jätteflicka, blev han på bättre humör och han friade genast.

– Jag säger ja om du dyker ner efter sex hinkar och hämtar den finaste sanden på botten av Gamlebyviken fick han till svar.

Gamlebyborna hade nämligen hört att jättar inte tålde vatten. Jätten dök och människorna jublade. Nu trodde dom att jätten var borta. Men efter en stund dök jätten upp med sex hinkar sand”

Så börjar historien om jätten Garpe och hur det hela slutade, kan du läsa här.

Det var en ganska rejäl uppförsbacke, upp på Garpedans-berget. Men när vi kommit upp såg vi jätten och hans 70 kamrater, däruppe. Numera är alla förstenade, i fiberbetong. Och de är gjorda av konstnären Jan Pol. En trevlig vandring, genom skulpturparken i Gamleby. Och en trevligt sak till – det går alldeles utmärkt att övernatta med husbilen på parkeringen.

2 reaktioner till “Jätten Garpe i Gamleby

    1. Vi mer eller mindre bara ramlade in där, eftersom vi letade övernattning. Och fann att parkeringen var indelad husbilar och husvagnar – personbilar. Väldigt bra, även om det inte fanns annat än soptunna (men vi har ju allt med oss i husbilen så det är precis såna här ställen vi vill ha!)
      Så när vi såg Jätten och stigen upp på berget måste vi ju upp. Och det var en imponerande samling, med fanstastiska skulpturer. Sån detaljrikedom konstnären fått till, i betong!

Kommentarer är stängda.