Söndag

Hittade en mycket bra beskrivning av läget här nere i Spanien, i en facebookgrupp. Ha en fin söndag 😀

”Godmorgon allesammans! Nu ska vi reda ut lite saker som ständigt cirkulerar och gör många både oroliga å förvirrade. Igår så infördes några ytterligare restriktioner för många regioner i Spanien. I det stora hela så handlar det om begränsad rörelsefrihet, i form av utegångsförbud under nätter mellan 23.00 – 06.00, dessutom att man inte får vara i sällskap med fler än 6 personer samtidigt. Det handlar alltså absolut INTE om någon nedstängning eller ”lockdown” av landet, likt den i våras. Det finns också undantag för folk som behöver ta sig till och från sina arbetsplatser under just dessa timmar, för folk som behöver ta sig till och från flygplatsen, nödvändiga bilresor/transporter, med mera. Men det duger alltså inte att raggla runt i festkläder, sjungandes på gator å torg i ”högform” nattetid om ni förstår vad jag menar…Läget är fortfarande stabilt bland annat i Malagaregionen och man väljer att införa denna restriktion i framförallt ett ”förebyggande syfte” för att bibehålla den fortsatt relativt låga smitta i provinsen. Smittan ökar i hela Europa tyvärr, som vi alla läser och tvingas konstatera. Men till skillnad från i våras och den stora ”förstavågen”, där smittan slog till mot en stor andel äldre människor, så slår denna ”andravåg” nu i stor del till mot yngre människor. Smittan har ökat stort bland den festglada yngre publiken, på nattklubbar, större samlingar och privata fester. Det tas betydligt fler tester i större delen av Europa nu, jämfört med i våras, vilket givetvis medför att väldigt mycket mer Covid 19-positiva fångas in i statistiken (som tidigare tillhörde det enorma mörkertalet). Spanien tar nu över 100.000 tester per dag. Merparten av de bekräftat smittade personer i lägre ålder är dessutom helt symptomfria och beter sig som vanligt utan att veta om sin smitta, vilket gör det hela än mer komplicerat i att stoppa upp smittspridningen….En rapport visar att ca 40% av smittofallen kommer från familjesammankomster och knappt 3% av smittofallen, från barer och restauranger.

Men vi kan faktiskt leva och ändå njuta av livet, trots detta komplicerade världsläge. Vi ska givetvis fortsätta att samarbeta, respektera rådande situation, vara lite extra försiktiga och följa gällande restriktioner såklart. Men som sagt, Spanien stänger INTE ner, så dessa rykten och att skrämma upp varandra, ja det kan ni sluta med direkt! Vi alla uppmanas till att förstå allvaret i denna pandemi, men absolut inte att vara ”skräckslagna” å tro att världen går under!

Det går fortfarande utmärkt att resa ner hit till Spanien, vilket många också väljer att göra, för att njuta av det härliga klimatet och livskvalitén, medans det börjar bli mörkt, kallt å trist uppe i Skandinavien. Medans Sveriges kära grannländer gång på gång rödlistar Sverige och stänger dörren för svenska folket, så håller härliga Spanien sin famn öppen såklart. Kärleken och de många ”broarna” mellan Spanien å Sverige består. Vi mår bra här nere tillsammans och ni ska alla känna er varmt välkomna! Här kan vi leva i balans, då vi njuter av den oändliga spanska solen, härliga stränder, glada hjälpsamma människor, god mat & dryck, färsk frukt & grönsaker, med mera. Man njuter på stranden eller golfrundan om dagarna, för att sedan avnjuta en middag med vänner på kvällarna. Tänk bara på att ni måste gå hem till kl 24.00 och att ni endast får vara upp till 6 personer i sällskapet, men det fixar vi givetvis kommande tid, för att hjälpa till med att på nytt bryta ner kurvan och skydda varandra!Trevlig söndag allesammans och låt oss aldrig sluta vara positiva! ❤️🌍🇪🇸☀️🇸🇪🌹🙏💃

Inlägget är skrivet av Ronnie Nordin i facebookgruppen Vi som Älskar Spanien

12 reaktioner till “Söndag

 1. Ja tänk så mycket felaktig ”information” som cirkulerar. När vi närmade oss spanska gränsen och Katalonien igår var det en person som skrev ”Katalonien är stängt” på vårt inlägg i Facebook. Hur låter inte det för våra nära och kära där hemma??? Och vi, trötta efter den långa resan sätter igång och kollar, har vi möjligen missat något trots att vi noga följer vad som gäller i dom länder vi åker genom.
  Givetvis var det fel, Katalonien är inte stängt, man har utegångsförbud från 00-06. Vi är i Katalonien nu, har tankat, promenerat i den gamla staden Peralada, köpt jättegott fikabröd i en panderia. Alla bär munskydd och håller avstånd, så ock vi.
  Så alla bör tänka efter en gång till när man läser något på Facebook t ex och inte kasta fram helt felaktig info. Det skapar ju bara oro.

  1. Eller hur! Dessa rubriker och sensationslystnad i jakt på fler läsare och ”gillaklick” skapar en hysteri som är sååå onödig! Härligt att ni närmar er, ert paradis. Ha det fin de sista milen också.
   Kram

 2. Härligt att höra att ni har det bra. Men i dessa tider går förändringarna snabbt. Nyss kom ett färskt spanske regeringsmeddelande som efter ett möte i dag i svenska medier säger att helt andra restriktioner inklusive utegångsförbud och lock-down som det var i våras troligen införs. Man har inget val annat än detta för att stoppa smittspridningen som jämte Frankrike och Tjeckien är Europas värsta. Så några sena middagar och annat uteliv tror jag inte längre ni ska räkna med. Det är tråkigt att det blir så här men man behöver ju också realistiskt informera både anhöriga och dem som man tipsar om att resa ner till Spanien nu om det oerhört prekära läge som gäller. Utan att därför oroa!

  1. Monica nu blev det nog lite fel. Så här är det bestämt idag !
   Nya regler för Spaniens alla regioner utom Kanarieöarna.
   1. Vi får hålla oss inomhus på natten, från kl. 23.00-06.00.
   ”Vår” regionalpresident, Juanma Moreno kan, liksom alla andra regionalpresidenter, ändra detta en timme fram eller tillbaka, men det får inte strykas helt, 15 dagar framåt.
   Detta beslut är taget på central nivå, med sikte på april 2021.
   Den centrala regeringen uppger att den inte igen, kommer att föreslå en total lock down, som man gjorde 14 mars.
   2. Begränsad rörlighet mellan regionerna, om man inte har specifikt skäl, som att man, t.ex, arbetar i den andra regionen, eller ska besöka läkare i den regionen.
   3. Spaniens gränser mot omvärlden kommer hållas öppna.
   4. Social samvaro begränsas till ett minimum. Kommer måhända specificeras till Granadas önskemål om 6 personer? Men det kommer framgå vad beslutet blir.
   5. För närvarande kan den centrala regeringen endast införa 15 dagars hemmaisolering (23.00-06.00) om man inte får majoritet i centrala parlamentet för en längre tid.
   6. Flera regionpresidenter vill att lagen ska ändras, så att man lokalt, snabbare kan sätta in åtgärder och inte behöver vänta på att den Regionala Högsta domstolen, ska ge tillstånd till ett tillfälligt utegångsförbud.
   Granada stad, t.ex. fick nej från sin Högsta Domstol och ber nu att lagarna ska justeras i enlighet med pandemisituationen, så man kan agera snabbare. Även Katalonien har begärt detta.
   5 av Spaniens 17 regioner är styrda av PP (ung. moderaterna) och dessa vill att beslutet om restriktioner i rörelsefriheten ska flyttas till regional nivå, då det kan se mycket olika ut i olika regioner och även inom samma region.
   Ett bra exempel hos oss i Andalusien just nu, är ju att borgmästarna i Granada och Sevilla bett regeringen om att införa restriktioner på natten och att Málaga inte har begärt detta, (men nu blir det ju så för alla ändå).

   Källa :
   https://english.elpais.com/society/2020-10-25/spanish-prime-minister-approves-new-state-of-alarm-with-plans-to-keep-it-in-place-until-may.html

 3. Jag vet inte riktigt vad som blev fel? EuroNews och Svenska Dagbladet rapporterar för mindre än en halvtimme sedan att Spaniens president utlyst nationellt nödläge och för att kunna utlysa lockdown för att få stopp på den okontrollerade smittan. Det är än så länge kortfattad information men tillräckligt allvarlig för att inte rimma med den ganska lättsamma första beskrivning du refererade till. Vi behöver ju inte gå i polemik kring detta – det är tillräckligt allvarligt som det är. Jag ser motsvarande tendens hos de av mina svensk-franska vänner som för närvarande befinner sig i Frankrike och på ett antal Facebookgrupper ger skenet av att det inte är så farligt, att det inte är några problem med att resa dit och att det visserligen är tråkigt med utegångsförbud ( i deras fall från kl 2100) och mask men att livet ändå är som vanligt. Jag tycker man ska vara försiktig överhuvudtaget med den här sortens information eftersom den ändrar sig hela tiden. Och vi vet ju vad man tvingades till i våras och även om ingen vill detta igen så måste man vara beredd på att det ändå kommer att ske i en eller annan form. Var rädda om er!

  1. Du skrev att det blir som i våras, vilket inte stämmer.
   Vi är rädda om oss, tack för omtanken. Detsamma till er.
   Vi har valt att inte sätta vårt liv på paus, för denna pandemi måste vi lära oss leva med och hantera.

 4. Nej jag skrev att det kanske ”troligen” kommer att införas. För det är vad media rapporterar i det här initiala skedet. Sen vet vi ju alla att inget land vill ha det och gör vad man kan för att hitta andra vägar att begränsa smittspridning. Det ÄR illa i Sydeuropa och har varit en längre tid och det är ju inget att hymla med. Jag har min dotter med sin franska familj i Nice och är extremt bekymrad för dem – självklart eftersom de måste vara ute i samhället, barnen går i skola och de arbetar. Men de har en ytterst realistisk syn på vilka risker som gäller och skulle t ex aldrig drömma om att uppmuntra oss att resa i Europa för närvarande. Det betyder verkligen inte att vi sätter vårt liv heller på paus men vi är tvungna att göra andra riskbedömningar med tanke på ålder och hälsa. Personligen tycker vi att ju fler som väljer att stanna hemma och inte resa mitt i den värsta ”våg två”, desto bättre är det.

 5. Tack för att du delade detta. Vi är snart på g, skall hyra in oss i en studio i Torre innan vi får tillträde till vår lägenhet i Caleta. Vi kanske syns….

   1. Såg du min mailadress i inlägget? I så fall kan du väl dra iväg ett mail så kan jag kontakta dig när vi kommit. Om inte flyget ställs in kommer vi den 9 nov. Mycket med advokat och mäklare så klart, men en fika eller ett glas vin hinner man alltid med… 😀

Kommentarer är stängda.