Neptuni Åkrar och Alvaret

Nästa anhalt på årets Ölandsresa blev Neptuni Åkrar. Ett klapperstensfält på norra delen av ön. Kanske mest känt för all Blåeld som blommar under sommaren. Vi fick ett fantastiskt dygn där, med en underbar solnedgång och möjligheten att se många vackra blommor. Här övernattade vi strax norr om Byxelkrok, på det som kallas Byxelkroks ställplats. Ett avgränsat område för husbilar. 100 kr natten (inga faciliteter) och det är viktigt att tänka på att inte parkera ”hur som helst” utan på anvisade platser då naturen är unik och känslig. Du hittar både Neptuni Åkrar och Alvaret om du klickar på vår Europakarta. Där finns alla platser vi övernattat på 

Tyvärr var inte vädret med oss på Öland. Resten av Sverige hade rekordvärme. Och vi fick regn. Vad är oddsen för det? Men det är ju bara att gilla läget – vi vet ju inte när vi är på Bland denna årstid nästa gång. Mellan skurarna tog vi en promenad ut på Alvaret. Det är ett annorlunda landskap och märkligt att det kan växa så mycket som det faktiskt gör. Vi fick se några orkidéer och andra vackra blommor. Roligt att se, eftersom vi inte promenerat omkring på Alvaret tidigare, trots många Ölandsbesök. I och för sig var det någon som sa; har man inte besökt Alvaret, har man inte varit på Öland. Nu kan vi säga att vi varit på Öland 🙂 Alvaret är 37 km långt och 15 km brett och beläget på den södra delen av Öland. På många ställen går vi på kalkstenen som ligger platt på marken. Nästan som att gå på en plattlagd stig. Vi övernattar på en parkering vid Möcklemossen där vi kan gå till den insjö som finns på ön. Även på Alvaret är det viktigt att respektera parkeringsregler med hänsyn till naturen. 

Besöket på ön, avslutades med ett besök i Arontorp och kroppkakebageriet. Coronasäkrat och mycket gott! 

11 reaktioner till “Neptuni Åkrar och Alvaret

 1. Den där meningen hörde mina ägare också, så de har aldrig besökt Öland 😉.
  Men Alvaret finns säkert kvar så jag får ta med ägarna dit någon gång.
  Vilken otur med vädret, hoppas ni snart får det bättre.
  Kör försiktigt även fortsättningsvis.

  1. Då får det åtgärdas, vid tillfälle då, så du också varit på Öland 😂
   Lite trist när reste av landet hade supervärme, men det gick bra. Och det var vackert.
   Lovar!

 2. Jag skojade med dem i Fiskbutiken i Kårehamn. Det står på er bil ”Vi tar fisk på alvar”, det borde stå, ”Vi tar fisk på Alvaret”. Vackra blommor finns det i alla fall på Alvaret.

  1. Blomsterprakten är fantastisk. Så kul att se, eftersom vi tidigare vara varit på Öland vår och sensommar. Jo dom är duktiga på fisk i Kårehamn!

 3. Det är så vackert att det nästan gör ont, blommorna och naturen där 😍 Får nog snart bli en tur till Öland, det ligger bara så långt från oss…

  1. Ja Öland är fantastisk. Tja det beror ju på vad du jämför med… Göteborg – Kalmar tar lite drygt 4 timmar (43 mil) Sen är det ju bara bron över och ni är på Öland 🙂 🚐 🛤️

   1. Vi har nog aldrig klarat det på 4 timmar, men det är väl så det blir på landsväg och via samhällen. Men sommaren är lång…man vet aldrig vart man hamnar. 😉

 4. Vackra Neptuni ängar har vi bara besökt med personbil och de senaste åren har det blivit sensommar- höstresor till Öland. Vi får väl försöka ändra på detta. Allvaret är så speciellt, nästan lite exotiskt!

 5. Verkligen fint på Öland! Vi har också bara varit där med personbil för en del år sedan, men hoppas få till en husbilsresa lite utanför säsong nåt år!

Kommentarer är stängda.