Vi fick lite frågor

För drygt ett år sedan startade vår vän ReiseLinda gruppen Husbilsbloggarna på Facebook. Nu skickade hon oss en del frågor att besvara, så vi lär känna varandra ännu mera. Här nedan kommer våra svar 😀

Presentation av husbilens besättning inkl husdjur maskotar Det är vi två, Anette och Göran. Vi lever ett fritt liv året runt numera och kan oftast göra det som faller oss in. Vi har inga djur eller maskotar trots att en del dammråttor försöker hänga med emellanåt

Vad har ni för husbil och hur har eran «Husbilsresa» sett ut? Hur länge, hur många och varför? Nu har vi en helintegrerad Carthago I51 som vi trivs mycket bra i. Vi är inne på vår 4e husbil. Vår första husbil köpte vi 2001 och det var en alkovbil med 4 fasta sängar, eftersom våra döttrar reste med oss på den tiden. När de ”flyttade ut” blev husbilarna större och större. Under alla år har vi rest i Europa på semestrarna. Värme och bad lockar alltid. Varför åker vi husbil då? – jaa det kan man ju undra men det bara blev så…. Det är ju en sån skön känsla att bara fara iväg nånstans. Bilen står packad utanför lägenheten, redo att rulla iväg

Vad är det bästa och sämsta med den husbilen ni har nu Det bästa med vår nuvarande husbil är rymden och längden. Och lastvikten. Vi kan lasta ca 1000 kg och det är jätteskönt att inte behöva fundera på om jag ska 2 eller 3 par strumpor med… Samtidigt är längden och vikten en klar begränsning eftersom vi inte kan fara in på vilka vägar som helst. Så vi håller oss mest på de större vägarna. Vi blir också ”bortvisade” där det är 3.5 ton eftersom vi har en totalvikt på 5 ton. Vi har – just nu – prioriterat rymd och komfort före upptäcktsresande. Hur det ser ut framöver, vet vi inte, kanske blir det nåt mindre.

Vart är ni just nu? Och hur ser era resplaner för 2020 ut? Just nu är vi hemma efter en vinter i Spanien, som vi lämnade nästan lite hals över huvud….. ! De närmaste planerna är en sommar i Sverige. Att kunna återuppleva några gamla pärlor och hitta nya ställen. Att träffa goa´ husbilskompisar och umgås med barn och barnbarn

Har ni en favoritplats, ort, land, camping??? Oj så svårt att svara på. Det finns ju så fantastisk många underbara platser. Ett ställe vi gärna återvänder till är ställplatsen i Kårehamn på Öland. Ska jag välja ett ställe i Spanien så är det Torre Del Mar och campingen med samma namn. Det ligger 3.5 mil öster om Malaga och är ”vår vinterstad” Men det finns så enormt många ställen att besöka och som är helt underbara

Om du klickar på kartan, i marginalen till höger så ser du alla övernattningsställen vi besökt under åren. (Scrolla längst ner i din mobil för att hitta kartan)

Vilken plats åker ni inte tillbaka till? Alla ställen förtjänar en andra chans eftersom det kan vara omständigheter den första gången, som inte gör platsen rättvisa. Så tänkte vi om Kroatien. Tyvärr tänker vi så fortfarande, efter flera besök i de norra delarna. Visst är det vacker natur och visst är det fint badvatten. Men – nej. Vi och Kroatien kommer tyvärr inte överens. Sen finns det väl en hel del andra ställen vi stannat på, som varit skräpiga, stökiga och otrygga och på annat sätt otrevliga. Eller på tok för dyra. Där blir det inga återbesök

Berätta om något som hänt i erat  husbilsliv som ni inte kommer glömma!  Den speciella resan, husbilsköpet, mötet på ställplatsen…..O hjälp! Ska jag skriva om det blir det väl blogginlägg resten av året…. 🙂 Men ska jag välja en sak så är det vikten av att förankra markisen. Alltid. Ordentligt! Och helst veva in den när man inte sitter under den.
För ett antal år sedan hade vi tagit in på en camping i norra Italien. Allting var parkerat, uppallat och väl förankrat. Vi hade markisen ute på kvällen och kikade på väderprognos och himmel innan vi lade oss. Allt verkade lugnt. Men vädret ändrar sig som bekant fort i alperna. Jag vaknade vid 00.30 tiden av att nånting lät. Kikade ut genom alkovfönstret i huvudänden och såg att det regnade rejält. Men det oroade mej lite för det lät också som om det blåste. Ålade runt i alkoven (jag låg innerst) och kikade ut genom det andra fönstret i fotänden. Då ser jag hur vår väl förankrade markis far in emot bilen, trots extra spännband. Jag reagerar blixtsnabbt. Över den sovande maken, över fallnätet, ner för stegen och ut genom dörren och suger tag i markisen. Där står jag. I regnet som kommer piskande på tvären. Då har resten av besättningen vaknat och kommer ut och hjälper mej veva in markisen. Först då kommer jag på att jag sover naken….. Inga kläder att torka  😀  och markisen klarade sig och fick bara ett böjt stag som vi ganska lätt kunde fixa. 

Vad är det bästa och sämsta med husbilslivet? Det bästa är friheten att fara dit näsan pekar, när man vill. Om man vill.
Det sämsta är att det börjat bli väl trångt på ställplatser och campingar. Då försvinner möjlighet till sponantinet eftersom man ofta måste boka en plats innan. Tyvärr för mängden husbilar också med sig, förbud av många slag, som vi aldrig möttes av i början av 2000-talet då vi inte var så många

Har ni något smart tips ni vill dela med er av till andra husbilsåkare eller kanske till någon som planerar att köpa sin första husbil? Går man i köptankar så är vårt råd att hyra först och prova husbilslivet. Kolla lastvikt och planlösning. Upptäck, prova och ge dej av. Men som ny husbilsägare finns det också några oskrivna regler att ta till sig. Man släpper inte ut gråvatten var som helst. Man tömmer inte toan i ett dike eller skogsdunge. Man tar alltid med sig skräpet till avsedd plats. Man parkerar inte så andra (bilister, boende) retar upp sig på att det kommer en husbil. Det kan ju komma fler husbilar eftersom du står där….. Följ alltid lokal stadga och regler. Tänk på att de som inte har husbil tyvärr ser på oss med oblida ögon på flera ställen. Bidra till att vi ska vara välkomna och efterlängtade på en ort/ställe.

Vilka är era bästa hjälpmedel för husbilsresan?  Appar, websidor, kartböcker, vänner etc? Vi använder en vanlig gps. Tyvärr är vi många gånger på väg att slänga den ut genom fönstret med jämna mellanrum, då den vill ta oss på helt galna vägar :O Men Google maps och Sygic får hjälpa till att hitta rätt väg åt oss. Vi har också vanliga kartor med. Dels en överskådlig över Europa och dels en detaljerad för det land vi besöker. I kartböckerna ritar jag med överstrykningspenna de vägar vi kört och ibland gör jag noteringar om tex dålig väg, gratis motorväg. Vi har varit med om att gps dör och att vi är utan täckning, då är kartorna överlägsna. Som appar, till att hitta övernattningsställen, använder vi betalvarianten av CamperContact och Park4Night. Även den svenska Ställplatser och trafikverkets Rastplatser kikar vi en del på. Naturligtvis tar vi till oss vännernas tips också . Och så läser vi andra bloggar, där finns både tips och inspiration.

 

12 reaktioner till “Vi fick lite frågor

 1. Spännande läsning och en del tips att ge ägarna.
  Snart ska ni nog också kunna använda Husbilsklubbens karta med husbilsplatser och tömningsplatser, snart släpps den nya omarbetade versionen.

 2. Så kul att läsa era och andras reflektioner över husbilsåkande och upplevelser!
  Vårt inlägg ligger i datorn och vi trycker på publiceraknappen på måndag.

 3. Buenos dias!
  Kul att läsa mera om eran husbilshistoria! Jättebra tips till nya (och gamla) husbilsåkare! Och kunde inte låta bli att skratta lite åt husbilsincidenten!

 4. 😂😂😂😅 Tack för den historian 🙈
  Kul att även vi som börjar känna oss som veteraner efter 7 år med HB fortvarande kan få nya tip.

 5. Bra beskrivning av husbilsåkandet ni gjort,visst är det trevligt!
  Vi började åka i början av -90 talet,lånade broders bil och hyrde
  även andra bilar då,men sen köpte vi eget -2005 🙂
  Då var vi rätt så ensamma ute,skönt o slippa trängas som nu 🙂

  Ha det gott o njut vidare……Kram

 6. Kul att läsa er presentation! Ja, nog börjar det väl bli lite fullt på ställplatser här och var … Undrar hur det blir i Sverige i sommar?

  1. Tack. Det är når vi verkligen funderar över….Jag tror att det blir knökfullt. Eller nästan tomt, om det blir nån ny våg med viruset som håller oss hemma. Det visar sig så småningom… 🤔

Kommentarer är stängda.