Arromanches-les-Bains

Detta är en del av den sk Landstigningskusten. Här påbörjade de allierade en landstigning, tidigt på morgonen den 6 juni 1944 Brittiska och kanadensiska trupper landsteg här vid Gold Beach. Allt för att stoppa Tyskland. Många unga män dödades. En del drunknade.

Under den första dagen landsatte nära 7000 fartyg, drygt 150 000 man och 14 000 fordon på fem franska stränder. De allierade mötte ett häftigt motstånd.

De först landsatta trupperna lyckades trots massivt motstånd från tyskarna upprätta ett brohuvud längs Normandies stränder. D-dagen innebar en enorm framgång för de allierade. Sedan gick det inte lika bra för amerikanerna på Omaha Beach. Dit åker vi imorgon.

Minnesmärken finns det gott om. Eftersom det var en årsdag i somras har man ”tillrättalagt” en del. Men jag upplever det ändå inte som turistigt. Det känns som om de vill bevara historien. Det var ju ett förfärligt krig och får inte falla i glömska.

Göran kikar på en del av de broar som ”vecklades ut” på morgonen den 6 juni 1944

En del av området nära ställplatsen, med statyer som invigdes i somras.

Vy uppifrån ställplatsen, som ligger bredvid museet Cinéma 360. Här har vi en fin utsikt över Atlanten. Grusplan och möjlighet att tömma toa och gråvatten. Soptunnor.
N49.339120, W0.615223 6 € för campingfordon.

Vi åkte knappt 10 mil idag

10 reaktioner till “Arromanches-les-Bains

 1. Historia var nog inte mina ägares favoritämne i skolan. Men nu har de blivit äldre och kanske klokare så nu tycker de såna här historiska platser är väldigt intressanta. Verkar vara en bra plats med härlig utsikt att stå på.
  Tack för milantalet..😀.

  1. Visst är det intressant, men jag håller med – i skolan sov jag nog också när vi hade historielektioner. 😴 Det är en fin utsikt över havet, som försvinner ut….
   Hihi, så lite så

 2. Visst är det så att man blir lite mer intresserad av historiska platser som den här när man blir äldre. Trots allt är det inte sååå länge sedan de mycket unga männen steg iland här och ett nytt kapitel i vår historia skrevs.

  1. Visst är det väl lite åldersrelaterat. Och jag har lätt att sätta mig in i situationen eftersom det skulle kunnat vara våra svärsöner eller döttrarnas kompisar som landsteg …. 🤔 (om vi inte varit svenskar)

 3. Vi alla behöver en påminnelse om 2:a världskrigets fasor. Finns alltför mycket idag, som liknar dåtidens upptrappning inför krigsutbrottet. Intressant att se och inte bara läsa om. Ha dé!

 4. När vi var där så regnade det massor. Vi stannade på ställplatsen i byn. Jag vill nog påstå att man slår mynt av kriget.
  Ja tyckte det var intressant att se trots regn samtidigt som det köns ruggigt med kriget. Är säker 5 år sedan vi var där

Kommentarer är stängda.