Reseplanering

Över helgen hamnade vi återigen på en högst charmig plats. Det låter inget vidare med trafikverkets rastplats, men här vid Nästången (några km från Österbymo) trivs vi riktigt bra. Inga faciliteter förstås. Jo en toalett, men vi har ju allt vi behöver i husbilen. När vi kom igår var det 6 husbilar här, så det är fler som hittat hit. Idag har dock alla åkt vidare. Utom vi. Som stannat kvar.

Vi sitter här och planerar lite inför vår andra övervintringsresa. Vi åker nog lite tidigare i år än i fjol, då vi åkte andra v i oktober. Vi tänker att vi ska passa på att åka Landstigningskusten i år när det är jubileum. Vi kanske börjar i Étretat och följer kusten neråt. Sen är det ju som alltid att väder och vind får styra. Vi kanske får nåt tips, som gör att vi ändrar på det vi tänkt oss. Det enda vi vet säkert idag är att vi ska vara i Torre del Mar, ö om Málaga, den 1 december för ett longstay på kanske 2 månader. Eller 3. Eller 1. Samma sak där – väder, vind och upptäckarlusta får styra. I grova drag har vi tänkt oss nedanstående rutt.

Om du har några tips utefter denna rutt (eller om du har något fantastiskt att uppleva sådär hyfsat i närheten) så skriv det i kommentaren. Det kan vara allt från en gigantisk katedral, till en liten fantastisk restaurang i nån byhåla 😊 Vi blir superglad för alla tips vi kan få!

18 reaktioner till “Reseplanering

 1. Jag vill återigen tipsa er om att inte ta, som det verkar, er ”gamla vanliga” väg hem över Clermont Ferrand efter Languedoc. Förstår om det känns välbekant men kör ni bara l i t e längre österut, passerar Marseille och börjar upptäcka området däremellan och Toulon och en bit uppåt är ni ju i det ”riktiga” Provence där Frankrikes verkliga smultronställen ligger i form av vin, mat, kultur, urgammal historia, hisnande scenerier och naturupplevelser. Ni kan ta er ända bort till nästan St. Tropez utan att det blir för turistigt och uppleva charmen med vingårdar, byar, fantastiska stränder – allt från landsort till större städer om ni vill det. Vill ni inte betala motorvägsavgifter finns det mycket bra departementsvägar dessutom. (Men det är faktiskt inga större kostnader det rör sig om). Kanske har ni varit här förut men jag upplever inte att jag läst om det? Jag tipsar gärna mera detaljerat men tycker det är synd att ni inte kör på upptäksfärd här. Detsamma gäller att också ta sig vidare ut i Bretagne – ni viker av strax innan det mest magifika landskap brer ut sig. Presqu’ile de Crozon är fullkomligt oslagbart. Kika lite på vad vi tipsade Freedom Travel om i båda de här områdena!!

  1. Tack snälla Monica. När vi hade en mindre och kortare bil var vi lite och nosade i era gamla trakter. Provence är fantastiskt Då var vi bland annat i Avignon, Nyons, Baix de Provence, Sisteron, Gap, mfl ställen Fast då bloggade jag inte. Av en del husbilister har vi blivit om inte avrådda, så åtminstone fått ett varningsfinger, eftersom vi har en 8 m boggiebil. Det är nog lite därför vi valt bort en del av Provence senare år. Tyvärr har vi fått betala motsvarande lastbil när vi kört motorväg och det blir väl dyrt…. Jag vill ut till Brest och den kusten men Göran säger att det regnar jämt där… Men det är ju jag som är kartläsare 😉 👍 Så jag har lagt in dina tips i min app Mapstr! Och ska genast kika på vad du tipsade Peter och Helena om. Tack!

 2. Ser ut som en väldigt fin plats och perfekt att sitta i ensamhet och dra upp vinterns planer.
  Måste vara svårt att ge sådana globetrotters som er några tips, men ägarna tog tacksamt emot tipsen från er.

  1. Ja detta är en riktigt mysig liten plats. Men ställen vi inte varit, har vi ju ingen erfarenhet av 😉. Och många har säkert varit både på landstigningskusten, Normandie och i Bretagne. Det var kul att tipsen gillades på er resa 👍

 3. Vi har varit i Normandie två gånger och visst är alla minnen sedan WW II både sevärda och tragiska. Första gången åkte vi med guide och andra gången med husbil. Man bör definitivt inte missa Arromanches med rester av den konstgjorda hamnen och landstigningsmuseet. Sedan finns Pointe du Hoc där amerikanarna angrep, den lilla byn Sainte-Mere-Eglise därJohn Steel blev hängande i kyrktornet och sist men inte minst den vackra amerikanska kyrkogården.
  När vi åkte husbil campade vi i Colleville sur Mer och då hade vi cykelavstånd till amerikanska kyrkogården och Omaha Beach.
  Första gången bodde vi i staden Lisieux. Där var den största sevärdheter en enorm katedral som är byggd i mitten av 1900-talet och med mosaiker i lite modernare stuk.
  Andra sevärdhetersom inte har med kriget att göra är t ex Bayeuxtapeten och Beuvron en Auge, som blivit utsedd till en av Frankrikes vackraste byar.
  Vi hoppar över den delen när vi åker ner till Spanien i slutet av augusti, men ska istället försöka utforska Atlantkusten. Bra tips tas gärna emot…
  Vi kanske möts någonstans på vägen???

  1. Tusen tack för era tips! Noterar dem i Mapstr 😊 Låter perfekt med cykelavstånd! Ja kanske vi har nåt att bidra med. Vi kanske kan höras på tel innan ni drar neröver. Visst vore det kul att mötas nån stans 😊

 4. Hej
  Jag hoppas verkligen att ni kommer till Etretat en liten pärla med fantastiska vandringsmöjligheter. Man får dock vara där tidigt för att få plats på ställplatsen eller campingen som ligger bredvid. Det går inte att förboka någon av dem. Promenadavstånd till centrum och stranden. Vi var också i Arromanches och såg resterna av hamnen.
  Vi gillar ju Frankrike som Ni och
  om ni inte varit vid slottet Chenonceaux i Loiredalen så rekommenderar jag det.
  Vi längtar tillbaka till Etretat.
  Det ska bli spännande att följa resan.

  1. Tack för tips om att vara tidigt på plats! Bra att veta om detta med bokning. Det har ju hänt att en ringt nån camping en dag innan, eller så. Trevligt med promenadavstånd också 👍 Jo Loire körde vi för några år sedan och bodde då nära Chenonceaux. Pampigt! Kul ni hänger med!

 5. Roscoff som sista utpost vid engelska kanalen! Härifrån tog unga fransoser iklädda baskrar och randiga tröjor sina cyklar båten över kanalen för att sälja bla vitlök till engelmännen. Sägs det i turistinformationen. Enligt uppgift skall det vara från dessa unga män som bilden av den typiske fransmannen kopplade greppet om omvärlden. I alla händelser är den en kustby väl värd omvägen. Skrev om byn i bloggen när vi reste runt i Normandie/Bretagne sommaren 2015: https://murvielklotter.com/2015/07/22/la-vie-est-juste-dag-4-och-5-kartbokens-seger-over-gpsen/

 6. Vi nöjer oss nog med en natt vid Nästången, som jag kört förbi 100- tals gånger, utan att reflektera över platsen. Tveksamt hur många husbils resor det blir för oss i höst, kanske bara några få, kanske bara någon enda. Vi har samlat på oss saker så vi drunknar, under 29 år i huset. Vi kommer att övervintra i husbilen, en stor del av vintern på Framtidsvägen. Sydeuropa är helt passé för oss, finns inget som lockar, mer än kanske byn Itter i Österrike.

 7. Fin plats ni hittat! Och vad roligt att reseplanera! Vi tyckte att Honfleur var trevligt. Arromaches var också ett bra ställe att stanna. Camaret sur mer är fantastiskt vackert. På vägen upp genom Frankrike kanske Aix-en-Provence eller Ardeche? Finns många fina ställen … 🙂

  1. Tack för tips. Camaret sur mer har jag inte hört talas om. Det måste jag kolla! Aix-en-Provence är mysigt men vi har bara kört igenom. Kan vara läge att stanna lite på hemvägen Ardèche körde vi en bit, en supervarm sommar 😅 phu…

 8. Vad härligt med reseplanering 🙂 Ser ut som ni valt en riktigt fin rutt också. Perfekt när man kan ta det lite som det kommer och anpassa sig efter väder och vind en del också.

  1. Ja det är kul, faktiskt. Hoppas på bra väder i vinter igen. Sitter just nu och kikar lite extra på Torrevieja faktiskt, men det är lite (läs; väldigt) dåligt med camping och ställplatser där…. Skulle vara kul att se den stan lite mer. Fast vi får väl se vad väder och vind bestämmer när vi kommer åt ert håll i februari/mars nångång 🙂

Kommentarer är stängda.