Falköping

Vi fick ett telefonsamtal ”Hej, ser att ni är i närheten. Har ni lust att komma hit på lunch?” Såklart vi hade, så vi åkte till Falköping för att träffa BrittMarie och Lars i måndags. De har bloggen bm.lars.reseblogg Vi träffades första gången på Strandkorgsutmaningen vi var med på i Tyskland, under sista veckan i maj.

img15610045351358754149580403116337.jpg
Det bor så fint i ett mycket trevligt område
img15610045690013985580518697455559.jpg
De hade fantastiska pioner som doftade underbart

Vi fick en god lunch och sedan en guidning i Varnhem. Där besökte vi Klosterkyrkan och Kata Gård. Varnhems Klosterkyrka är den äldsta kända stenkyrkan, som inte ligger i Skåne, som uppfördes på 1040-talet. På platsen finns en kristen begravningsplats som togs i bruk under slutet av 800-talet. Klosterkyrkan har en helt annorlunda design än vad som är vanligt och traditionellt. Här finns många kungagravar från den Eriksksa ätten. Här finns också Birger Jarl tillsammans med sin son Erik och andra maka Mechtilds begravda. Det är konstaterat efter en gravöppning år 2002 då kvarlevorna DNA-testades.

img15610079921193048734293192887754.jpg
Birger Jarls familjegrav

Vi besökte också då Kata Gård som ligger på en kulle strax vid kyrkan. Här finns utgrävningar från Vikingatiden och ovanför det är det byggt som ett kyrktak för att bevara utgrävningarna. Där inne går jag på glasgolv (liiite läskigt) och ser utgrävningarna under mej. Det är 1000 år gamla gravar och rum vi ser. Vi ser också en modell av Kata själv i hennes grav. Kata var en vikingakvinna som visar att hon inte hade något hårt arbete. Trots att hon dog som 30-35 år hade hon ett gott liv.

Det finns bland annat ett stort stenblock som har varit ett altare och modeller av hur det kunnat sett ut här på Vikingatiden

När vi fått vår privata guidning av BrittMarie och Lars tog vi oss en fika i kaféet på platsen.

Sedan for vi hem till dem. Vi åt tillsammans på deras härliga inglasade altan och vi satt och pratade pratade pratade vi tills det blev tisdag 😉 Vi pratade så mycket att det inte blev en enda bild tagen! Som tur var hade vi fått stå över natten hos deras granne, som hade en längre garageinfart än Det verkar vara en härlig grannsämja på eras gata 🙂 Vi åt frukost i husbilen men sedan blev det förmiddag och kaffe innan vi kom iväg. Det har varit så trevligt och hoppas vi möts snart igen!

10 reaktioner till “Falköping

  1. Tack själva för ett trevligt besök! Tiden bara försvinner när man träffar husbilskompisar och samtalsämnen lär aldrig saknas.
    Trevlig midsommar och hoppas vi ses igen!

  2. Då fanns det säkert en hel del att prata om, dels strandkorgsutmaningen men ni hittade säkert andra samtalsämnen också. Undra om samtalen handlade mycket om olika tips om oss husbilar och var vi kan stå.

  3. Kul att ni träffades igen och vilken stor fin kyrka ni fick titta på.
    Önskar er en fin Midsommar

  4. Vad kul! Och vilken ovanligt fin kyrka ni fick se dessutom! Önskar en fin midsommar!

Kommentarer är stängda.