Ibland blir det verkligen Kors och Tvärs!!

Kartor. Jag säger det igen – Kartor! Och då i pappersform. Det är nåt jag verkligen gillar. Och det är faktiskt också nödvändigt i min värld. Även om man numera kan hitta allt i appar och på nätet, så går det inte att ersätta med en riktigt karta. Jag ritar nämligen i våra kartor. Jag följer med på varje väg vi kör – med en överstrykningspenna.Och så gör jag ibland noteringar, typ: ”mkt skumpigt” ”mkt smalt” ”bättre än kartan visar” etc
I år köpte vi nya kartor. Och jag hittade faktiskt en med lite bättre skala för Portugal/Spanien än vad vi hade tidigare. Och med bättre skala, menar jag mer detaljerat. När vi haft kartorna nåt år är det riktigt roligt att kika och se om vi åkt på den eller den vägen tidigare, eftersom jag ritar i färdvägen 😀 mde

Sen är det ju så också att en GPS kan man verkligen inte lita på. Det har vi märkt många gånger under våra resor. Men kanske tokigheterna slog rekord under vår vinterresa. Ibland fanns inte den väg vi skulle fram på. Det var bara tomt och GPSen ville vi skulle köra runt. Det kan inte bero på gammalt kartmaterial, för GPSen blev uppdaterad i slutet av september innan vi for iväg.

En galenskap som vi märkte av flera gånger var att den gärna vill ta oss ut på mycket små vägar. Detta fastän vi knappat in både längd och bredd och höjd samt vikt på husbilen. Och då har jag tagit till i överkant, just för att inte hamna på små pluttevägar. Vi har provat många olika inställningar men det är just ingen skillnad. Och eftersom den gör som den gör, så är papperskartor ovärdeliga.

Vi kan väl kika på ett par exempel. I den första bilden kommer vi längst ner i hörnet, till vä. Vi ska runda Alicante och fortsätta efter kusten upp till Calp. Men vad gör GPSen Jo hon tycker att vi ska åka upp i bergen och ta en riktigt liten skitväg ner till Calp. Vi stannade och skulle vända (för vi satt och pratade och jag var inte uppmärksam på att det drog iväg) i Alcoy. Då kom en kvinna i typ ”vägverksbil” och frågade om vi behövde hjälp. Vi berättade vart vi skulle och vad GPS visade. Hon blev alldeles förskräck för hon skulle inte tagit den vägen med personbil ens! Och definitivt inte med en husbil på 5 ton och nästan 8 m lång.

Galen gps

Nästa galenskap är i Jönköping. Vi kommer söderifrån och ska till Biltema. Vi kör vid den blåa markeringen och Biltema ligger vid flaggan. Kan det vara 50 m från rondellen. Men GPS tycker vi ska köra runt hela området på 3 km istället. Det finn inga som helst hinder för att vi inte ska kunna köra de 50 m från rondellen. Och så gör vi naturligtvis! Men hur kan det blir så otroligt galet med GPS?? Det gäller verkligen att man ser upp. när man har en ”tokig kärring” som ska tala om vart vi ska köra. Därför älskar jag mina kartor 😀 sdr

16 reaktioner till “Ibland blir det verkligen Kors och Tvärs!!

 1. Känner igen problemet, vi har en Garmin och det har tagit oss på många ”äventyr.

 2. Ja utan kartor klarar inte vi heller navigeringen. Vi har också ” tjocka detaljerade kartböcker” och en vanlig karta som jag ritar på. Vår franska kartbok är plastad så den går att rita på och sedan sudda ut. Men utan gps skulle det vara svårare. Jag kollar alltid gpsvägvalet och gör justeringar efter kartorna, då fungerar det bäst. Båda behövs. I rundlinjer runt stora städer skriver jag ”noter” om vad som ska stå på vägskyltarna eftersom det är många vägval.
  Jag tycker vägval och navigering är en rolig del av planeringen. Hemma innan vi åker använder jag Via Michelin och där sparar jag ned olika vägval i olika mappar. Allt är mycket lättare nu än när vi började bila runt Europa med alla fyra barnen i slutet av 80-talet.
  Annica

  1. Kul att höra att du också ritar i kartorna. Den där inplastade Frankrikekartan låter intressant. Har du köpt den i Frankrike? Ja det ena utesluter inte det andra och många gånger har man stor hjälp av GPSen. Smart med olika vägval i olika mappar – den idén snor jag rakt av 😀

   1. Ja den inplastade kartboken är
    Michelins Atlas
    routier et touristique
    FRANCE 2018
    inköpt i Frankrike.
    Den är superbra för oss som gillar att rita i kartor.
    Annica

 3. Haha vad man känner igen sig!! Jag har inte bara kartor och GPS jag har även en autoroute 13 i datorn, som hela tiden ritar en linje på var vi har åkt. Nu har den några år på nacken så alla nya vägar är inte alltid med, då ”åker” vi utanför vägen. Jag skulle inte klara mig utan papperskartor också. Jag gör som du ritar i dem. Så även om vi tar tekniken till hjälp så måste man vara uppmärksam på vart ”hen” vill att vi ska åka. Ingemar vill ha en rosa linje att följa och även se farten på, men som sagt det är inte alltid jag och GPS-Berit kommer överens, hon vill som din ta oss på många längre turer än nödvändigt ibland rena kostigar. Kul att fler än jag ”svär” över vägvalen ibland.

  1. Hihi kul att höra din berättelse, så bekant! En mix av papper och teknik är nog bäst. Och sunt förnuft. Hoppas du inte svär för mycket 🤣😂

 4. Har aldrig haft kartor med på resorna, har allt i datorn. Böcker väger massor! Jag har använt GPS Navigation app CoPilot och Sygic i Samsung platan stor och fin skärm.
  Men hemma kan jag sitta och planera resa på kartan.

  1. Visst väger det nåt kilo, det gör det. Kul att ni gör tvärt om – vi planerar på datorn och har kartorna med 😁Sygic har jag också i telefonen (skaffade det nu när GPS var lite tokig 😉)

 5. Visst är det kul med kartor, älskar det hihihi. Har en kartbok som klarar tre resor, i den blir det tre resor med olika färg på överstrykningspennan. Sedan har vi en karta som alla resorna förs över i, den kartboken är ett enda michmach med färg hahaha
  Vi planerar inte så mycket vilket vägval vi ska göra, det blir lite si så under resans gång och en del överraskningar! Hittills har vi tagit oss fram utan att behöva fastna.

  1. Kul med tre färger och att du för över dem till en sen. Den kartan måste verkligen vara färgglad 😀 Det är skönt att inte planera för mycket utan kunna vara spontan. Så skönt att ni inte fastnat!
   Kram

 6. Haha, jaaa, ibland undrar man VERKLIGEN vad bilens gps håller på med!! Det blir panik i stunden men minnesvärt och något man säkert skrattar åt i flera år… 🙂

Kommentarer är stängda.