Månadskostnader

Jag brukar inte skriva om pengar, för det är ju så olika vad vi människor prioriterar. Men nu gör jag ett undantag. Vi har under vår övervintringsresa i Portugal och Spanien haft noga koll på våra kostnader. Det är ju en ny erfarenhet för oss att resa så länge. Vi gjorde en budget innan vi for och den överskred vi med ca 400 kronor. Så det känns som om vi hade hyfsad koll på prisbilden. Alla siffror är genomsnittskostnader för det är totalen som är intressant, för oss i iallafall. Och nån månad kan ju bli ”dyr” medan nästa blir otroligt billig. Vi har inte gjort avkall på något utan köpt/gjort det vi vill. Det går alltså att pressa summorna om man skulle vilja det. Summorna är också för oss båda. När det gäller mat, har vi ätit frukost och ett huvudmål samt ett lite lättare mål mat per dag. Det lättare målet kan beså av lite kallskuret, en fruktsmoothie eller yoghurt. Huvudmålet är ofta en 2- eller 3 rätters, dvs ”riktig lagad mat” 😉

Euro
Vi har räknat om euro till den aktuella kronkursen. Till nästa säsong hoppas vi på en starkare kronkurs, så blir det lite billigare för alla som far utomlands 🙂

Diesel – Vi har kört 8930 km och haft en genomsnittlig månadskostnad på 2342 kr Då har vi stått helt still under lite drygt 2 månader. Dieseln i Spanien var billigare än i Portugal och Frankrike.

Ställplats/Camping – Vi har varierat vårt boende. Ibland har vi ”fricampat” dvs stått på typ en parkeringsplats. Ibland har vi stått på en camping som kostar en hel del. Men våran genomsnittliga dygnskostnad har varit 96 kr inklusive el.

Gasol – gasol har vi fyllt en del. Till en genomsnittlig kostnad av 246 kr i månaden. När vi stod still på camping i drygt 2 månade hyrde vi en spansk gasolflaska, som vi kopplade på vårt system. När vi har varit på rull, har vi tankat  våra fasta tankar på mackar.

Livsmedel – Det landade på 3533 kr. Vi en del mat med när vi for eftersom vi hade en del som inte kunde sparas hemma. Å andra sidan blev det en del bunkring som vi tagit med hem också.  I denna summa finns också vin och öl som vi köpt.

Äta ute – har du hängt med oss, har du kanske märkt att vi tycker om att gå ut och äta 😀 I genomsnitt har vi båda tillsammans ätit ute för 2639 kr i månaden. Det är då ett genomsnitt på 11 restaurangbesök i månaden. Då är det allt mellan korv och pommes på en snabbmatsrestaurang till finmiddag på Guide Michelinkrog.

Transport – 420 kr i månaden. I denna post har vi lagt vägavgifter, buss och taxi samt färjebiljetten hem Grenå-Varberg. Färjan Göteborg-Kiel, när vi for iväg, blev inte med här eftersom vi köpte den biljetten ett drygt halvår innan (och då hade vi inte börjat ”föra bok”)

Kläder – Vi har köpt oss lite nytt. Bland annat träningskläder, en ny ryggsäck (eftersom vi glömde en vid en parkbänk i Gibraltar) Och nån klänning, shorts och skjorta. Och lite kläder till vårt blivande barnbarn. Det blev 402 kr i genomsnitt.

Diverse – Här har det hamnat sån som inte platsar i någon annan budgetpost. Två stora poster är ett kretskort till Aldepannan som gick sönder, samt en ny citruspress.  Summan har blivit 763 kr månaden i genomsnitt.

Teknologi – Här finns våra telefoner och då allt som har med telefoni och internet redovisat och vi har en genomsnittlig kostnad på 718 kr

Övriga fasta kostnader vi har är hyra och el hemma i lägenheten, skatt och olika försäkringar. Dessa kostnader redovisar vi inte, för det är bara intressant för oss. Dessa förutsättningar är så olika, för olika personer.

Med en sån här liten sammanställning ser vi att vi har råd. Även till fler övervintringsresor. Denna gången var vi borta precis 170 dagar.
Det som nu närmast ska bli intressant att se är hur kostnaderna här hemma kommer att se ut. Livsmedelspriserna är ju så enormt mycket högre här i Sverige!

 

 

20 reaktioner till “Månadskostnader

 1. Alltid roligt med pengar 🙂 och det är ju så klart otroligt individuellt. Men jag ränker att ju fler vi är som delar med oss desto lättare är det för andra att göra sina personliga kalkyler. Vi får väl dåndimpen när vi kommer hem o ser priserna.

  1. Visst blir det lättare för andra när vi delar med oss av våra erfarenheter. Japp, dåndimpen kan man få. Det är den 8:e idag och vi har förbrukat 42 % av livsmedelsbudgeten 😉

  1. Visst är det så! Vi har ju alla olika prioriteringar vad vi vill (eller inte vill) lägga pengar på. Huvudsaken man själv känner sig nöjd.

 2. Kollade på ett ungefär vilka kostnader vi hade på våran 98 dagars resa. 12900/mån inkl allt utom färjebiljetten utresan. Vi bodde bara på camping o betalställplatser förutom något undantag.

  Vi drabbades inte av några oförutsedda kostnader på husbilen. Tog inte heller med telefonkostnaderna för de har vi hemma också. Inköp av drycker på hemresan är inkl ca 4000kr

  Nästa gång kommer vi att välja lite billigare boende så vi kommer ner lite i boendekostnad i alla fall och spenderar mer pengar på restaurangbesök och betalmotorvägar istället😊

  1. Tack för att du delar med dej. Skönt att ni inte drabbades av något trist, oförutsett. Kanske är det så att man kan minska boendekostnaderna. Men samtidigt vill man ju bo där man trivs. Ställplatserna var billigare i Portugal tyckte vi. Restaurangbesök är trevligt! Och gott! Och där kan man också pressa lite i kostnad. På ett ställe beställde vi Nachostallrik och delade på. Det blev €4,50 /pers och vi blev mätta 😁

 3. Tack för att ni delar med er även av detta. Alltid intressant att se hur kostnaderna ser ut även om mina ägare har några år kvar innan de kan göra dessa trevliga resor.
  Vid mina sommarturer brukar mina ägare också se över kostnaderna och lägga ut de men inte riktigt så grundligt och bra som ni. Mer de faktiska kostnaderna som vägavgifter, båtar, broar, diesel, campingavgifter men ändå så andra läsare kan få ett litet hum om vad det kostar.

  1. Tack Husis, kul att du uppskattar vårt inlägg. Vi saknade sån här information innan vi for så vi blev nog extra noga. Skaffade bla en budgetapp som hjälper oss att hålla koll. Eftersom vi bara lever på en pension (jag är ju lyxhustru :D) så blev det extra viktigt att se om vi skulle klara detta. Det är trevligt och bra att vi kan dela information med varandra.

 4. Vad vart kostnaden per månad är det 6 månader ni var borta

  1. Hej på er! Ja vi var borta nästan 6 månader. Plussar vi ihop kostnaderna här ovan, blir det i genomsnitt 13 807 kr/mån. Men då är ju inte bostad, försäkringar etc medräknat utan tillkommer.

 5. Bra sammanställning,då vet vi lite på ett ungefär vad det rör sig om tills vi oxå kan prova på livet söderöver!
  Sen kan man ju som sagt påverka det uppåt o neråt😜

  Ha det gott hemmavid/Kram

  1. Det är ju etr ”nödvändigt ont” så vi vet att vi har råd att fara så här fast jag inte jobbar. Det går lätt med en budgetapp 👍
   Kram

 6. Om vi kommer iväg till hösten (vilket är svårt att låta bli) beror på valpen hur han sköter sig🙂 Så blir det betalvägar och Spanien

 7. Vilken bra sammanställning du gjort. Kul att ta del av. Prisbilden ändrar sig lite år från år och det är ju några år sen vi var i Portugal/Spanien. Ha en Glad Påsk!

Kommentarer är stängda.