Nerja och Frigiliana

På Juldagen for vi iväg på en liten roadtrip. Våra vänner Hasse och Maria har hyrt en liten bil, eftersom deras son är här på besök. Vi fick följa med när det var dags för en biltur. Först stod det Nerja på programmet.

Europabalkongen – Balcón de Europa – är utan tvekan en av Nerjas mest kända landmärke. Majoriteten av de som besöker Nerja hamnar så småningom vid räcket på Balcón de Europa, för att se den vackra utsikten. Så gjorde förstås även vi. Och tomten.

Det sägs att det var Kung Alfonso XII som gav namnet till denna sevärdhet, under ett besök i stan. Han besökte stan för att inspektera skador som orsakats av en enorm jordbävning år 1885 Han blev uppenbarligen tagen av utsikten och utropade ”Det här är Europas balkong”
Balcón de Europa är byggd på en tidigare fästning och en attackposition för de vapen som man använde på den tiden, då kallade man det ”La Batería.” och de kanoner som inhystes här i de stora tornen var strategiskt placerade längs kusten för bästa möjliga översikt över havet. Kanonerna användes främst av fransoserna mot eventuella piratattacker och mot britterna. Många britter är det dock här nu. Och svenskar. Vi hör både engelska och svenska. Och jag får lite Portugal känsla när jag ser kustlinjen.

Sex kilometer norr om Nerja ligger den lilla vita staden Frigiliana. Denna lilla stad har en speciell karaktär. Här finns en labyrint av kullerstensgator, kantade med kritvita hus.

Frigiliana har vunnit utmärkelsen ”den vackraste byn i Andalusien” av spanska turismmyndigheten. Och det är inte svårt att förstå varför. Det är helt bedårande att strosa omkring i de små gränderna. Trappor, som inte är så vänliga att gå i, tar oss uppåt. Högt uppe ser vi sedan ner till Medelhavet. Och bort över bergen. Utsikten är vidunderlig och jag är nog förälskad.

Kika vidare på bilderna så tror jag du förstår vad jag menar. Är du i närheten, är ett besök här ”ett måste” Men ett hett tips är att inte ta husbil/husvagn hit. Det är trångt och slingrigt! Hyr en bil eller se om du kan åka lokalbuss. Det är dock helt klart värt ett besök!

6 reaktioner till “Nerja och Frigiliana

    1. Inte svårt att bli förälskad i de charmiga gränderna! Nerja tror jag förtjänar en chans till. Gillade kustlinjen med stup, ner till en liten havsvik.

Kommentarer är stängda.