Elmia – Camparnas Nyårsafton

Den 5-9 september är det återigen dags för mässan Husvagn Husbil på Elmia i Jönköping. Det beskrivs som camparnas nyårsafton och det är snudd på att jag håller med. Mässan har ju vuxit, år för år. Vi har besökt mässan nästan varje år sedan 2002 så vi ser utvecklingen. Då öppnades mässan publikt, på torsdagen och det var inte alls så många olika ”kring-aktiviteter” som det finns nu. Jag rabblar inte upp dem – du kan se allt detta om du klickar på länken ovan. Det jag tänkte är istället lite tips och goda mäss-råd, så ditt besök på mässan blir bra.

Det jag allra först vill understryka är att TA DET LUGNT! I alla lägen. Ibland känns det som om många människor fått för sig att detta är en enda stor rea-fest och att man måste vara på plats. FÖRST. Så är det inte. Alla erbjudanden och fordon kommer att finnas kvar till söndag-eftermiddag. Jag lovar!

I år öppnar mässan kl 10.00 på onsdagen. Det innebär att mässcampingen öppnar för inkörning kl 8.00 Vill du slippa köer så är du smart och väntar till framåt kl 10  då är det oftast att bara köra in. Varför vänta då, undrar du? Jo, för att alla stackars pendlare som kör förbi på E4:an inte ska behöva sitta fast i köer vilket tyvärr har varit alltför vanligt de senaste åren. Vi är ju trots allt många som vill på mässa.
Det är en suverän logistik värdarna på CaravanClub har. De är erfarna och kan det här. DSC_0007

DSC_0038Nåväl. När du kommer fram till inkörningen (om du ska stå på mässcampingen) visar du din biljett, du får klistermäsken som ska sättas fast på husbilen/husvagnen/bilen. Du får också en informationskasse. Och ta det lugn där med. Nåt år har det faktiskt inträffat tragiska incidenter med funktionärer som till och med blivit påkörda för mässbesökare haft så förtvivlat bråttom att ta sig in 😦 DSC_0024

DSC_0029Ska du stå i en ”klubb-eller märkes-by” så visar funktionärerna dig dit. Där är det sedan allra oftast byvärdar som möter upp. Ska du stå tillsammans med en kompis ska ni köra in samtidigt. Det finns många funktionärer att fråga – alla kanske inte vet allting – men det viktigaste är att du tar det lugnt. Det löser sig.

IMG_2196Inne på mässcampingområdet finns det möjlighet till tömning av toa och gråvatten. Det finns toaletter och det finns också (under visa tider) möjlighet att duscha. omr2 bild2Om du inte står inne på mässcampingen, finns möjlighet för husbil och personbil att stå på parkeringen utanför Lobby Nord. Jag vill minnas att man de senaste åren parkerat varannan husbil, varannan personbil. Detta för att husbilar inte ska stå för tätt. Det är då tillåtet att övernatta i husbilen. Får du inte plats där så har mässan flera områden de kan rekommendera dig att stå på och från många av dessa ställen går det också shuttle-buss till och från mässan. Det viktigaste är att du parkerar på anvisad plats och inte chansar ”att här blir det nog bra” Det kan bli väldigt tokigt för dig då.

Andra tips då? Jo ta med dej skor. Gärna flera par. Gå hem till ditt fordon på lunchen en stund och lägg upp fötterna i soffan. Drick lite extra vatten – det är torr luft inne i mässhallarna. Inne i hallarna finns det mat och dryck att köpa. En eller ett par timmar innan stängningsdags är det lite färre besökare, så är det nåt speciellt du vill kika på passa på att göra det då. De allra flesta vill ju gärna tränga sig in kl 10.00 när mässan öppnar (och tröttnar framåt 16-tiden) Flest besökare är det under fredagen och lördagen.  DSC_0077Vi kommer förstås att vara på plats. I år igen. Det är lite svårt att låta bli. Vi trivs i trängseln. Vi träffar vänner. Vi ser en massa tokigheter på nya husbilsmodeller och är så nöjd över den husbil vi har. Vi umgås på kvällarna. Vi trängs och svettas. Och undrar – varför är jag här igen när jag får så ont i fötterna?! Men det går liksom inte att låta bli 🙂

Vi ses ! Och vi är överens om att vi tar det lugnt!

16 reaktioner till “Elmia – Camparnas Nyårsafton

 1. Visst är det jättekul med mässan och vi har också varit där i många många år, men i år blir det inte någon tur dit. Vi fick ju ny bil i våras och är helnöjda med vår nya Plåtis. Om tid ges blir det över en dag kanske.
  Ha det gött på mässan!

  1. Vad roligt att ni är nöjda. Vi byter inte bil på Elmia fast många kanske tror det 😉 Det är ju mest roligt att träffa folk och kika på nyheter. Kanske vi springer ihop om ni är där över dagen 🙂
   Ha det fint ni med!

 2. Jag och ägarna ska dit även iår. Men jag kommer inte förrän onsdag kväll och då brukar det vara väldigt lugnt att köra in.
  Får se om ni och ägarna träffas iår, för förra året måste ni sprungit på olika håll.

  1. Det låter lugnt och skönt. Ja då får vi se till att det blir en liten träff, i år. Jag kommer till en del att gå runt med en väst på mej där det står Fritidsmagasinet Caravan på ryggen 😀 Kom och knacka mej på axeln 👍😁

 3. Nä inte kan man låta bli inte! 😂 Och inte åker man dit för att byta bil, men det är roligt att titta 😜
  Vi håller oss nog mest utanför i år eftersom vi har med lille Bingo – men det är ju det som är roligast – att träffa så många husbilsvänner 😊🔆

 4. Vi skulle inte komma pga massa jobbresor i veckorna och möten tom fredag kväll, men nu har vi fått biljetter så då kan vi ju inte låta bli… kommer att få stå på utsidan i år, var vi nu hittar plats… Så vi ses om två veckor!!! 😄

  1. Så roligt! Det kommer säkert att bli lite luckor utanför Lobby Nord, så är det ju inte så långt. Ska bli kul att ses igen! Vi får ta en fika eller nåt! Eller lite haxe i tältet 😀

 5. Hej
  Det är alltid roligt och informativt att läsa Din Blogg. Vi är nybörjare i Bloggvärlden så jag har en fråga.
  Om jag vill lägga till en länk till en Blogg som jag gärna läser bör jag fråga först om det är ok?
  Annica

  1. Hej. Vad roligt att du gillar min blogg! När jag har länkat till nån har jag faktiskt inte frågat utan det blir lite som när jag tycker om en blogg så vill jag gärna att andra också ska få vetskap om den. Rätt eller fel men så har jag gjort. Jag länkar gärna till dej om du vill 😀 Ha en fin dag /Anette

   1. Bra då vet jag.
    Du får gärna länka till mig så ska jag göra det också.
    Vi kör på tisdag den 28 augusti mot Frankrike så snart kommer vi igång med vårt skrivande hoppas jag. Vi har haft lite svårigheter att lägga in bilder i texten men det ska lösa sig imorgon hoppas jag när jag pratar med Bloggos support.
    Annica

Kommentarer är stängda.