Gammelstads Kyrkby

Efter frukost lämnade vi Kukkolaforsen och gjorde ett litet stopp på Ikea i Haparanda. Det var ett Ikea med bara en våning och de hade en rolig skylt utanför. 😀

Vi åkte sedan till Gammelstads Kyrkby, strax utanför Luleå. Detta är ett Världsarv. Kyrkan är från 1400-talet och kyrktornet är en bit ifrån själva kyrkan. Altartavlan är praktfull, tillverkad i Antwerpen. Predikstolen är 1700-tal, målad och förgylld.

I Kyrkstaden finns totalt 408 stugor. De är uppdelade i ”parhus” som kallas Kammare och det finns 553 kammare. En kammare är i stort sett bara ett enda stort rum. En del målar och fixar med sina stugor, andra blir lite förfallna. Oavsett så står det tätt, tätt ihop. De är sneda och vinda.

Vi har stått på grusparkeringen i nära anslutning till Kyrkstaden över natten, tillsammans med ett tjugotal andra husbilar. Finns tillgång till toalett och vackra omgivningar.


8 reaktioner på ”Gammelstads Kyrkby

  1. Det är väl härliga miljöer att få besöka!

    Ett Småland finns nog på varje Ikea, dvs vid barnpassningen. Men visst är roligt, Tänk om någon tror att de ska köra tillbaka till Småland! Det får vi verkligen inte hoppas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.