Arjeplog, Polcirkelstopp och Jokkmokk

I morse for vi tillbaka in till Arjeplog för att kika runt lite utan regn. Kyrkan ligger jättefint på en udde och inuti var den otroligt vacker.

Vi gjorde också ett besök i Viltbutiken för att dricka/äta ”Kaffetåren”

Kaffetåren är kaffe på gammeldags vis, en kopp rykande, hett kokkaffe på ett fat med 2 sorters torkat renkött (kaffekött) rökt rentunga och kaffeost.

Torrköttet är magert, salt och rökt och skuret med kniv i bitar. Rentungan, som är skivad i tunna skivor är fet och så mör att den smälter mot gommen. Osten lägger man i koppen så att den smälter en aning i det heta kaffet. När du sedan äter den uppstår det ‘gnisslande’ ljud som är så karaktäristisk för just kaffeost. En annorlunda och riktigt god upplevelse.

Nästa stopp blev vid Polcirkeln. Att den rör på sig lite beroende på hur jorden lutar hade jag faktiskt ingen aning om.

Sedan hamnade vi i Jokkmokk. Även här finns en riktigt häftig kyrka med en form som jag aldrig sett förut.

Nu står vi över natten med många andra på Ställplats Laponia alldeles bredvid sjön, strax norr om Jokkmokk. Här finns ca 30 platser på asfalt och grus. Inga faciliteter och ingen avgift. Vi har fått tag på det samiska tunnbrödet Gakkhu som vi mumsar på tillsammans med lite kallskuret. Solen skiner och nu får vi hoppas att jag får se midnattssol, som varit en stor önskan för mej.

9 reaktioner till “Arjeplog, Polcirkelstopp och Jokkmokk

Kommentarer är stängda.