Tillbehör

Vi har funderat på att utrusta husbilen lite och anpassa den för längre resor. Vi har ju redan idag tre bodelsbatterier, solpaneler och stora vatten/spillvatten-tankar. Det vi vill är att byta ut våra gasoltuber mot sk fast gasolinstallation, så vi kan tanka gasol på samma sätt som diesel. Vi funderar också på ett utvändigt gasoluttag till gasolgrill men kanske framförallt att kunna koppla på en gasolflaska med regulator, så vi kan få värme om det behövs och när vi står still på en spansk camping under vintern. Då är det ju lite krångligt att ta sig in och ut på campingen, bara för att tanka gasol. Därför vore det smidigt att enkelt kunna koppla på en extern gasolflaska. Kan vi få till denna variant är det ju också så mycket enklare än att vara inne i gasolkofferten och böka i det otroligt trånga utrymmet. En inverter/omformare kommer vi också att behövas, så vi kan ladda batterierna till elcyklarna. Och slutligen något som tar bort smak från färskvattnet. Vi har i alla år alltid druckit vattnet i vår vattentank och aldrig varit sjuka. Däremot är vattnet inte gott när man kommer söderöver så under tidigare resor har vi köpt vatten. Men nu vill jag ha något enkelt och samtidigt beprövat så jag kan dricka vattnet hela tiden. Har du nån erfarenhet av nåt av ovanstående skulle jag blir väldigt glad över om du vill dela med dej av dina tankar och kanske tips.

13 reaktioner till “Tillbehör

 1. Tankflaska är den bästa investeringen (2013) vi har gjort till husbilen. Utvändigt gasol uttag är smidigt att ha till grillen (Har inte det på Plåtisen) Man väljer camping/ställplats som är lätt att komma in och ut på!
  Vatten är så billigt i Spanien och Portugal att köpa
  Inverterar är bra till Citruspressen!

  1. Kul att höra att ni är nöjda med fast tank till gasolen. Det där med att välja, vet vi ju inte riktigt hur det fungerar eftersom det blir vår första vinter på sydliga nejder. Men är det så enkelt är det ju inga problem. Visst är det så att vatten är billigt att köpa och kanske jag kan köpa väldigt många flaskor till samma kostnad som nånting annat – men det är lite tungt att släpa på 😉
   Bra tips om citrus-press! Tack

   1. Hyra eller köpa Spansk flaska och ha den stå bredvid husbilen, om man ska så länge på samma plats. Finns det de som gör.
    Vad behövs till det längre slang med rätt kopplingar (för Tysk anslutning passar på regulatorn) och regulator utan strutting som passar flaskan. Vad jag mins så kläms inte slangen i luckan på Carthago ni kan ha den låst.

 2. Hej, prova Aquaclean, finns hos Campingvaruhuset o de som säljer båttillbehör, jättebra, har haft det både i båten o nu i husbilen. Ha det bra o en underbar sommar, Lena

 3. Fast gasolflaska är det bästa vi gjort, men vi har bara en, den andra flaskan (spansk) har vi som reserv och till grillen. I Italien kan man inte tanka gasol längre (fast på Sardinien gick det). Det är visst någon ny lag. Vattnet har vi renat i ett kolfilter för att dricka, fyller en fem liters. En Inverter med sinusomvandlare är ett måste, om man inte står på el förstås vilket vi nästan aldrig gör. 😀

  1. Ja vi funderar en del på om vi ska ha en eller två flaskor, vi får se vad vi kommer fram till. Grilla är ju gott och jag har förstått att det även på vinterhalvåret är förbud på många ställen för kolgrill och då behövs ju gasol till det med. Ett förbud för att tanka gasol i Italien låter lite oroväckande! Hoppas det är nåt tillfälligt… Det är just att bli el-oberoede, som vi vill förändra och lägga till ovanstående. Att behöva leta el hela tiden är inte kul, så vi kikar just nu på en omformare som inte drar så mycket under laddningstiden 😉

 4. När vi får klart monteringen av vår gasoltank, har vi motsvarande 11 st P11 med oss, om det är fulltankat. Konverter på 2500 watt och nästan 1 000 liter vattentankar. På fyra dygn tappade batterierna 1 %. Vår förra (husbil) var strömlös efter två dygn på Elmia. Med riktiga grejer har det blivit roligt att åka igen.
  ‘Kram

 5. Att kunna tanka gasolen ska bli bra tror jag. Får vi dit en inverter så kan vi ladda elcyklarna, nåt annat behöver vi egentligen inte el till. Jo eltandborsten… Och att kunna dricka vatten direkt ut kranen är en förmån – vi är ju lite ”bortskämda” med bra vatten. Visst är det skönt att vara oberoende 🙂 Roligt att ni hittat tillbaka till husbilsglädjen igen!
  Kram

 6. Tankflaska köpte vi får många år sedan.
  Det bästa tillbehör vi investerat i, kan nu inte va utan.

  Kram

 7. Fast tankflaska hade vi i Husbilen Helge o var jättenöjda med det. Vi har inte bestämt hur vi ska göra med ”plåtisen” ännu, troligen blir det av före vinterresan. Verkligen värt att satsa på fasta tankar.

 8. Vi har äntligen kunnat fylla vår LPG tank! Det är ca 20,- billigare per ? än fylla p11:or upplyste gasolfyllaren oss om. Nu när det dessutom inte är kallt på nätterna går det ju inte mkt gasol. El däremot behöver vi ibland. Solcellerna klarar inte att toppladda och vi har bara två batterier i bodelen. Datorladdning för två datorer säger slurk via invertern, den slukar batteri…

Kommentarer är stängda.