Husbilarna fortsätter att öka

Vi köpte våra första husbil på sensommaren 2001. Det var en alldles ny Dethleffs Alkovbil, med en våningssäng i bak till våra döttrar som reste med oss. Göran och jag sov uppe i alkoven. Det var skönt med 4 fasta bäddar, så vi slapp bädda om i dinetten varje natt. Vi reste varje sommar (juni) till Italien och nån gång till Kroatien. Den tog oss med på många härliga resor och det var alltid lika spännande att träffa andra husbilsåkare. Som barnfamilj var vi väldigt unika. Ja som husbilsåkare i Borlänge var vi unika. Kanske det fanns totalt 5 husbilar i stan då. Det var också alltid roligt på våren då vi rullade ut på vägarna och vi vinkade till alla vi mötte. Nu blir man ju trött i armen om man ska vinka till alla!

Registreringar
Husvagnar lila färg – husbilar röd färg

Och husbilarna fortsätter att öka. Jag sitter faktiskt och hoppas att det ska bli en vikande trend snart, för det blir för många husbilar. Det finns inte rum på ställplatser. Många väljer bort camping ”för på camping kan man inte stå om man har husbil” (jag tycker dock att det fungerar alldeles utmärkt) Det höjs röster om att vi ska stå gratis, eller för en mycket billig peng. En del släpper sitt spillvatten rakt ut – det kommer upp förbud för oss.  Vi ”klumpar ihop oss” och det retar naturligtvis många, eftersom vi husbilister blivit så många. Jag är otroligt kluven gällande denna ökning och därför kanske det blev lite väl kritiskt idag… Men kikar du på staplarna ovan så kanske du förstår min kluvenhet, då det 2002 var klart färre än 500 registreringar årets första 4 månader och idag nästan 2000 samma period.

28 reaktioner till “Husbilarna fortsätter att öka

 1. Visst har det ökat rekordartat,vi köpte vår första Bobil försommaren 2005!
  Då var det inte så många ute o plats fanns det också överallt 🙂
  Nu är vi inne på vår 4:e bil,och undrar hur länge ökningen skall pågå?

  Ha det gott o rulla på…..RegnKram

  1. Då var ni inte sååå långt efter oss. Kanske har vi vinkat till er 😀 Ja det känns ju som om det borde avta snart – kanske med de nya skattereglerna som kommer 1/7?

   Kram

 2. Jag kommer håg alkovbilen 1999, jag kommer ihåg när jag sov innerst och skulle gå upp och kissa på natten, jag kommer ihåg hur jag nästan skrapade magen på väg ned. Hu så hemskt, men vad spännande det var att resa.

  Visst är det många husbilar ute idag, under den ljusare delen av året. Visst är det ont om platser och visst är många slarviga. Nu är vi självförsörjande med el, vatten, toa och dusch i fortsättningen. Nu kommer vi att välja enklare platser, där vi hittar sådana. När vi har semester vill vi bo på camping.
  Kramar

  1. Tiderna förändras. Ibland var det ”bättre förr” men inte alltid. Visst är det skönt att vara oberoende – det är faktiskt vi med 😉

   Kram

 3. Mina ägare blandar och ger vad det gäller platser att stanna på. Står gärna utan service till en billigare kostnad ibland och ibland vill ägarna ”lyxa” till det och ställer sig med service och el.
  Nu tillhör ju mina ägare de som skaffat husbil på senare tid så de fick inte riktigt uppleva när det fanns gott om plats.

  1. Visst är det skönt att man kan välja, lite efter humör och vad man vill. Det är väldigt stor skillnad mot hur det var förr – då var det väl bara på västkustens turistorter det var fullt på campingarna i juli …

 4. Campingarnas nackdel är inte bara att de kostar mer. Man betalar för full service även om man endast vill ha tömning och kanske en toa för vissa. Därtill skulle jag vilja lägga… man måste oftast boka plats… långsam och krånglig incheckning och utcheckning… alla helgfirare som måste festa så fort det blir fredag… alla barn utan uppsikt som skall spela boll intill en bil för runt en miljon… Sen finns det ju campingar som absolut är värda ett besök (som den vi besökte i helgen). Oj 😅 vad negativt detta blev 🙄😬 Älskar HB livet oavsett! 🚍😎😂

 5. Jag hoppas verkligen att kommunerna har fått upp ögonen för husbilsturismen, tar vara på möjligheterna och på olika sätt ser till så att det skapas betydligt fler husbilsplatser och servicemöjligheter innan husbilsturismen blir ett stort problem. Vi är raskt på väg mot 100 000 registrerade husbilar i Sverige.

  1. Kommunerna vinner ju på att tänka positivt, vi bidrar ju med restaurangbesök och annan shopping som inte skulle blivit om vi inte var där. Ibland känd det som om det går framåt – om än sakta. Viktigt från vår sida också är att ”vi sköter oss” och inte retar upp andra i onödan utan har en ödmjuk inställning till våra medmänniskor.

 6. Förlåt! Vi är ju en av de som påverkat staplarna uppåt. Kan absolut förstå att ni tycker det är för många ute på vägarna, men framför allt att det blir trångt på ställplatser och campingar. Jag är en positiv jäkel 🙂 Jag tänker att det kommer poppa upp en massa fler ställplatser och vi kommer få nya utsikter och platser att besöka. Men självklart ser jag problematiken också, men blundar nog lite och hoppas och tror det löser sig. För alla. För visst vore det tråkigt om inte alla som vill får uppleva den här friheten. Kram på er!

  1. Stopp! Be inte om förlåtelse – detta var absolut inte tänkt att ge nån ”en känga” Det är ju därför jag blir så kluven. Vi har träffat sååå många underbara människor TACK VARE husbilen! Det jag upplever är att spontaniteten att fara kors och tvärs hur som helst har begränsats väldigt mycket. Det krävs mycket mera planerande (för att boka en plats) Det går inte att ramla in på en ställplats efter jobbet. Då har det varit fullt sedan lunch…. ”På den gamla goda tiden” kunde vi parkera nästan vart som helst och vi möttes av nyfikenhet och intresse. Nu möts man alltför ofta av irriterade blickar. För att vi blivit lite för många och tyvärr en del har attityden – Här kommer jag! Och jag gör som jag vill! Jag vill vara positiv och hoppas också att detta löser sig. Det kanske blir en vikande trend igen. när nya skatteregler kommer. Den som lever får se och under tiden myser vi tillsammans i våra husbilar 😉
   Kram till er

   1. Det var glimten i ögat med mitt förlåt 🙂 Så klart du ska bubbla ur dig dina tankar, det är ju en av tjusningen med personliga bloggar ❤ och ja, vi myser på, Kram

 7. Då har vi varit med lika länge. Och på den tiden var vi yngst i vårat gäng. Men oj så mycket vi har upplevt och vad skoj vi haft.
  Jag holler med dig i vad du skriver. Man kan säja att det var enklare början 2000

 8. Vi är ett par erfarna husbilsfantaster. Köpte den första husbilen 1989. Är på vår andra nu. Minns också alla som ville kolla på bilen. Kul. Men det gäller att få kommungubbar/gummor att inse att vi är en tillgång. Fler ställplatser m a o.
  Hälsningar Solan i Detleffen, just nu i Bayern.

  1. Hej Solan! Jag har sagt till nån handlare att för varje bil han/hon sålt så skulle de ordna en plats dvs när företaget sålt hundra bilar ska de anlägga en ställplats med hundra platser. Den handlaren ville inte lyssna mer …. Då får vi hoppas på kommunerna och en del har ju faktiskt fattat grejen.
   Ha det så fint i Bayern

 9. Då var ni något år före oss! Vi kämpade på med svärfars lilla Solifer i fjällen 2003-2004 och när vi kom hem efter en underbar påsk i Hamrafjället, men, med tre fungerande cylindrar på vägen hem😱Så sa vi, nu får det bli en ny! Och det blev en Dethleffs med våningssäng bak till killarna och vi sov i alkoven! Hade bestämt att vi skulle åka till Grekland, och som du säger, i Sverige vinkade vi knappt, men hur var det i Europa??? många husbilar och inte vinkade dom tillbaka! I Grekland lärde vi oss att får du en tysk husbil före dig, följ efter! Dom var många och vi hade fullt sjå att ta oss runt! Utvecklingen här hemma är på både ont och gott, nu när vi jobbar hemma i Sverige under sommaren säger vi, tack och lov att vi alltid varit ute i Europa på sommaren, för det är faktiskt för många husbilar! Men vilka är vi att klandra alla som upptäckt det härliga husbilslivet?!!!

  1. Se där – samma som vi började med! Visst vore det härligt om det kunde anläggas många, många fler ställplatser. Då fick vi plats allihop!

 10. När ni var nybörjare med husbil höll vi till i tält och var sugna på husbil. Det gick dock helt till förra året innan det äntligen blev av. Jag förstår inte riktigt att allt ska vara gratis eller jättebilligt. Det kostar ju att sköta om saker. Vi har så långt växlat mellan campingar och ställplatser beroende på tillgång och behov. Just nu har vi parkerat på en camping i Berlin där vi ska stå en månad medans jag pluggar tyska.

  1. Skönt att lämnat tältandet bakom er? Jag är nog för bekväm för att göra det numera….
   Visst kostar det att hålla platser igång, men där måste man hitta nån form av lagom. 350 kr/natt och mer därtill, för att stå på en grusplan med el och kanske en sopcontainer är orimligt. Men vad som är ”lagom” är jag inte den som ska tala om. Vi får väl hoppas att det blir fler platser att stå på och att vi känner oss välkomna i alla kommuner 🙂
   Auf Wiederseen (eller vad det nu heter) och lycka till med studierna!

   1. Jo, skönt att ha lämnat tältet bakom oss, det är faktiskt sålt, så nu är det husbil som gäller.
    Håller med om att det ska vara rimligt när det gäller vad man får för pengarna eller att man kan välja vad man vill betala för. Här om dagen till exempel stod vi på en ställplats där man fick slänga på mynt för att betala för strömmen. Man kunde alltså styra helt själv.

Kommentarer är stängda.