En långhelg lite norrut

Tidigare i veckan åkte käre maken på konferens med jobbet till Uppsala. Det passande ju bra att det inföll i samband med helgen, eftersom  vi har goda vänner i Uppsala. Jag lättade ankar hemifrån i torsdags och mellanlandade hos vår Elin i Södertälje. Vi hade en mysig kväll tillsammans och deras kattungar valde att sova på mina fötter. Uj så varmt! Men mysigt 😀 På fredagen fortsatte jag till Uppsala, fiskade upp Göran och vi for hem till ToK. Vi lärde känna dem på en strand i Spanien för en massa år sedan och efter dess har vi träffats både med och utan husbilar. Kul att återigen sitta tillsammans och prata äta och skratta. På lördagen gjorde vi ett besök vid Gamla Uppsala och tog en promenad kring gravhögarna 2017-02-11-11-38-39 2017-02-11-11-40-16 2017-02-11-11-46-32 2017-02-11-11-58-37 2017-02-11-12-02-24

Totalt tror man att det fanns mellan 2-3000 gravar här och området har grävts ut och utforskats i omgångar. De tre största gravarna kallas kungshögarna. De har tidigare tillskrivits gudarna Oden, Tor och Frej. Någon arkeolog menade att de tillhörde tre sveakungar som nämns i Ynglingatal – Adils, Aun och Egil. Nu kallas de Västhögen, Mitthögen och Östhögen efter sin geografiska placering. Västhögen ansågs vara Tors, mitthögen Frejs och östhögen Odens. Oavsett så är det är spännande område. Vi besökte inte museet som finns på platsen, men för den intresserade kan man där få veta mycket mycket mera om stället.

Det var lite gråkallt och efter promenaden var det skönt att komma in i värmen. Ytterligare en härlig kväll tillsammans – tänk så fort tiden går när man har trevligt. På söndagen stannade vi till i Södertälje igen och fick lunch och fika. Vår andra dotter var också där på besök så det blev en helg med många härliga, goa möten med nära och kära.


4 reaktioner på ”En långhelg lite norrut

Kommentarer är stängda.