Franska 

Ett bra tag har jag gått och funderat på att lära mig franska. Det är ett vackert språk, men jag har alltid trott att det är riktigt svårt att lära sej. Men jag har förstått att jag kan en massa franska ord utan att jag vet om det. Affisch,  migrän. Charm, epok, portfölj, paraply, chef och ceremoni är bara en handfull franska ord.

Så sagt och gjort, nästa vecka börjar jag mina första stapplande steg mot (förhoppningsvis) lite konversation på franska som jag kan ha nytta av till nästa sommars semester

13 reaktioner till “Franska 

 1. En vacker flagga, underbara, konstnärliga människor, bästa campingarna i hela Europa, de godaste baguetterna och så kan du 4000 ord redan av franska. Dessa är svenska låneord från franskan. Du behöver bara komplettera lite. Det svåraste är uttalet, som till exempel, Camping Les Tamaris uttalas Li Tamari. Sedan är det ju presidenten Hollande, som uttalas Olan.

  Det var en ”dumjöns” i somras som sa, när jag sa på engelska att ville köpa biljetter, ”Jag talar franska”. Då sa jag att jag talar småländska. Det var också den ende dumjönsen vi mötte. Jag älskar Frankrike, välkomna ni också. Om vi får leva och ha hälsa, kanske vi syns i Biscyabukten till bästa sommar.
  Kram & Välkomna till bästa semesterlandet!

  1. Jodå Frankrike är ett favoritland och vi trivs mycket bra med både människorna och naturen. Det är ju därför jag vill lära mej mera än de turistmeningar jag kan. Många säger att fransmännen är så trista och aldrig vill tala engelska, men det är något jag aldrig stött på. Att öppna med ett hurtigt ”Bonjour – Parlez-vous anglais ” låser upp det mesta
   Kram

 2. Grattis till beslutet. Du kommer stt upptäcka att det är ett vackert men också komplicerat språk, för oss svenskar som har germansk språkbakgrund. Matts har rätt när det gäller alla franska låneord. Som det sen gäller att lära sig att uttala på något annat sätt. Han har också rätt i att man normalt inte uttalar s i slutet av ord och heller inte h i början av ord. Om jag får korrigera något heter det ”le Tamari” och ”.Ålland” på korrekt uttalad franska.

  Mitt tips till dig är att inte glömma bort grammatiken. Det är extremt viktigt i just franskan att man sätter sig in i åtminstone grunderna. Uttalet är också a och o och det är bara att hoppas du får en bra, helst inhemsk lärare. På nätet finns oändliga gratis kursmöjlighetrr bl.a sådan där man tränar sitt uttal genom härmning. Trots att jag talar flytande franska och har bott här i snart tio år har jag ändå Norstedts stora franska ordbok som app och har mycket stor glädje av den när man inte hittar orden. Särskilt på restaurang😄Där finns också en övningsdel där man tävlar mot tid eller sig själv på olika nivåer när det gäller ordkunskap.

  Om du har möjlighet, försök att se franska filmer, läs enklare litteratur som Le Petit Prince eller lyssna på fransk tv om du får in t.ex Tv5.

  Att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder kräver sin kvinna men allting går och din vistelse i Frankrike kommer att bli totalt annorlunda när du försöker tala språket. Så ha roligt, ge inte upp och välkommen till detta underbara land!

  1. Tack. Bra tips om filmer, TV etc Då är det ju lättare att hitta ”språkmelodin” Jag misstänker att grammatiken är lite knölig – men jag kan vara ganska envis så har jag bestämt mej för nåt, så….
   Att kunna tala språket öppnar ju för helt andra möjligheter inför kommande resor

 3. Vad kul! Jag gillar franska! Jag läste franska i skolan och kan ju litegrann, men jag kan absolut inte prata. Håller med om att det finns massor av franska ord i svenskan! Garderrob, trottoar, pö om pö osv 😉 Alla språk är svåra att lära sig (tar tid och kraft!!!), men jag tror inte franska är så mycket svårare än andra språk egentligen.

  1. Då har du ju säkert lite grunder som finns kvar! Att få till ord tror jag att jag kan få till hyfsat lätt det blir väl värre att komponera korrekta meningar, eftersom jag inte är nån vän av grammatik…

 4. Verkar vara ett trevligt land att resa och campa i Frankrike!
  En vacker dag så rullar vi nog in där också 🙂

  Ha det så gott,Kramar fr Bunn

 5. Trevligt initiativ, men det är inte lätt – man skulle gjort det när man var ung…
  Barnprogram på TV är ett bra komplement i början.

  1. Jag brukar skoja och säga att det är tur att man är född i ett land där jag förstår språket
   Bra tips om barnprogram – fast såna är väl inte så ofta på TV här misstänker jag

 6. Lycka till kan jag bara säga!
  Jag jobbar på ett företag som specialiserar sig på Frankrike och har vid flera tillfällen försökt lära mig lite…. Utan nått särskilt bra resultat!
  Tänk om man bara kunde sätta in ett chip i hjärnan med vilket språk som helst – det hade varit grejer!
  Men jag säger verkligen stort lycka till!!
  Jag hade också velat kunna många många fler språk – men jag har inte fått den begåvningen.
  Får klara mig med engelska och svenska 😀
  Ha de gott Kram

   1. Klart du kan 👍😃
    Det är bara jag som inte har någon språkförmåga 😜

Kommentarer är stängda.