Vintersolståndet

Vintersolståndet markerar årets kortaste dag och längsta natt.  Vid vintersolståndet går solen överhuvud taget inte upp norr om polcirkeln, även om det blir något ljusare på dagen.

Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet.

Så från nu och framåt ljusnar det. Fast i praktiken står det still ett tag. Men sen ljusnar det. Då blir dagarna längre, våren gör sitt inträde och – vips – så är det dags för en ny husbil. Jag menar ny husbilssäsong 😉  julkort


12 reaktioner på ”Vintersolståndet

 1. Ja det låter helt underbart med Vintersolståndet,nu går vi mot ljuset igen!
  Och en del mot nya Bobilar med nytt Bobilsår,en av dom är nog ni 🙂

  Ha nu en riktigt God Jul o Gott Nytt År/Kram

 2. Visst känns det bra när man vet att det inte ska bli värre, utan att det snart vänder! Vi ska ju dessutom till varmare breddgrader och tanka lite sol. Önskar en fin julhelg!

 3. härligt, det finns alltså hopp om att det ljusnar även här i svenska landet och en ny säsong med allt vad det innebär är snart här…vet ju hur du längtar 😉
  passar på att önska er en god jul några dagar i förväg, nu åker vi till sol o värme och lämnar julstöket bakom oss för första gången i mitt liv. Lite ovant men ganska skönt faktiskt!
  kramar från mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.