Havrekex

Idag har årets händelse gått av stapeln. Göran har bakat. Han hade med sej en tradition, när vi träffades, att till jul ska man baka Havrekex. Så det har han pysslat med idag, på sin semesterdag. Det är jättegoda, lite mjuka kex, som passar perfekt till en god ost. Nygräddade är dom dock allra godast bara med lite smör på.

Bak på G

Här kommer receptet om du blir sugen 😉

750 gr havregryn
1 kg vetemjöl
1 liter rumstempererad mjölk
2 hg socker
3 hg smält margarin
3 tsk hjorthornssalt
Blanda mjöl och hjorthornssalt. Smält margarinet och låt mjölken bli fingervarm. Blanda ihop allting. Kavla ut degen till en 4-5 mm tjock stor kaka och nagga den gärna med kruskavel. Tag ut rundlar, ca 8 cm i diameter. (Ingen jäsning behövs) Gräddas i 200 grader 9-10 minuter. Kexen ska inte få färg utan vara ljusa och mjuka så akta dej att grädda för länge.
.

10 reaktioner på ”Havrekex

  1. Visst är det ganska trevligt med en händig karl i huset. Skulle gärna smakat dessa:) synd att det är så långt till er fr oss:)) Kanske man ska testa dom. Ha en bra helg. Kram

Kommentarer är stängda.