Levico Terme, Italien

Inför sommarens semesterplanering kan jag tipsa om en pärla i Italien som vi besökte 2008

***************************

Landskapet är storslaget – det märks tydligt att det är en del av Syd Tyrolen.  När vi anländer till Camping Jolly och systercampingen Lago di Levico blir vi varmt välkomnade av familjen Antoniolli. Familjen har drivit campingarna i 45 år och nu är det Gino och Andrea som har huvudansvaret. Med hängivenhet och passion arbetar de hårt för att vi gäster ska trivas. Och det gör vi verkligen – från första stund. Deras filosofi är att de vill skapa en campingplats för oss som älskar naturen, lugn och ro, kombinerat med hög säkerhet.
När vi parkerat, går vi runt och tittar på omgivningarna. Plötsligt ser vi en skylt där det står Fontana di vino. En vinfontän?
Det har vi aldrig sett så dit måste vi gå. Det visar sig vara en allmän grillplats med bord och bänkar och Vinfontänen, där vi kan stoppa i 4€ och ut kommer rött eller vitt vin eller vatten om man föredrar det, i tappkranar. Vilken kul grej!

Servicehusen är välstädade och mycket fräscha. Så även utrymmet för latrintömning, tvättstugan och diskplatserna. 
På campingen finns förresten två små butiker som trots sin litenhet har manuell charkdisk och här köper jag den godaste prosciutton jag ätit. De har också färska jordgubbar som smakar härligt. Vill man inte laga mat själv finns en pizzeria. Bada kan vi göra i sjön, eller i någon av poolerna. 

Vi cyklar ut på vägen och ger oss upp till själva byn Lecvico Terme. Det går uppför kan jag lova. De sista kvarteren är omöjliga att cykla, det tar emot för mycket. Väl här är utsikten fantastisk. Kullerstens-gränder och små härliga butiker. Byn är inte stor, den har knappt 7000 invånare så nåt stort nöjesliv är inte att tala om. Vi ser många tävlingscyklister som tränar i backarna. När vi rullar (bromsar!) oss nerför ser vi ett supermarket som vi stannar till vid. Här hittar vi lite nya lokala specialiteter som vi provar. Mums.

Levico Terme är en liten kommun i provinsen Trento belägen ca 15 km sydöst om Trento. Många turister kommer hit för att utöva sport och mountainbike är nog den mest populära. Omgivningarna vid Levicosjön bjuder på fantastiska stigar, leder och rutter i varierande svårighetsgrad. Man kan till och med ta cykelvägen ända till Bassano del Grappa, en sträcka på ca knappt 7 mil. Att ta en promenad eller joggingtur runt sjön är inte heller fel. Ridning, trekking, rafting eller bergsklättring. Eller varför inte prova paragliding eller drakflygning där det närliggande Panarottabergen är känt för sina perfekta förhållanden, för den som vågar och vill. Många slår upp solstolen vid stranden och ligger där hela dan. Utbudet är stort och det finns något för alla.

Levico Terme ligger perfekt till som ett stopp på väg mot medelhavet eller som bas för utfärder i Dolomiterna. Det är inte heller långt till exempelvis Verona om du vill göra ett operabesök. Och en timmes körning härifrån ligger Venedig. Men glöm inte alla små pittoreska byar i närområdet. Det är här man kan hitta de små pärlorna som man aldrig glömmer.
                                                         
         

4 reaktioner till “Levico Terme, Italien

  1. Det ser verkligen fint ut där! Vi har varit i närområdet, men då för att åka skidor. När vi campade i Italien härom året så höll vi till lite längre söderut.:-)

  2. Det är sååå vackert där. Vi cyklade runt sjön en gång men det gör vi aldrig om igen;) för sista biten körde vi fel och kom på en stig det inte gick att cykla men det vara bara att fortsätta och Kaj fick bära cyklarna vissa bitar…..

Kommentarer är stängda.