Roscón de Reyes

Vi har tjuvstartat. Jag erkänner det, direkt på stående fot. Vi ska dock inte äta den än, utan den åkte in i frysen. Där får den ligga till framåt Trettondagshelgen

När vi var och handlade idag hade Lidl ett bra pris på fryst Roscón de Reyes. En vetekrans. Man börjar tidigt för Roscón de Reyes firas inte förrän vid Trettondagshelgen. Det är de 3 kungarnas återkomst då.

För att fira att de tre kungarna har kommit äts ” Roscón de Reyes”.  Det är ett vetebröd format som en kungakrona, dekorerat med kanderad frukt. Frukten symboliserar juvelerna i kronan. Oftast ingår i en kungakrona av papper i dekorationen. Inuti kakan finns en överraskning i form av en liten figur, ett Jesusbarn, eller som i vår – en kung i plast. Förr var det en böna. Den som får figuren blir krönt till kung. Vilket även innebär att man blir skyldig att ordna nästa års kaka. 🤔😁

8 reaktioner till “Roscón de Reyes

 1. Härligt med såna traditioner, såsom att hittar man något får man baka till nästa år.
  Undra hur kakan smakar, vet att mina ägare ofta tycker att kakor i utlandet är för söta.
  Allt gott

  1. Faktiskt är denna ätbar, helt klart. Till och med god! För jag håller med, att mycket passar inte ”våra svenska fika-smaklökar” Vi trodde den skulle vara torr, men det var den inte. Och alldeles lagom lite med socker 👌
   Detsamma till er

 2. Vad kul med lite annorlunda traditioner. Ofta tycker vi att bakverk söderut ser mycket godare ut än vad de är, antingen knastertorra eller ursöta, men vad kul att den här smakar bra.
  Ha en skön tredje advent!

  1. Precis så tycker vi med. Torrt och sött. Vi var mycket skeptiska första året. Men vi såg denna variant på ett bageri och den var så liten att det var lagom att dela på 2 (och kunde slängas om vi inte tyckte om den) Men den var helt klart över förväntan och därför vågade vi slå till på en stor i år 😁
   Detsamma till er båda!

 3. ⭐ Kungakakan har jag aldrig smakat, enbart sett dem till salu överallt.
  Blir till att testa kakan nästa jul, litar på er att den inte är torr.
  Som jag hittills trott! 😊

  1. Gör dom vi gjorde i fjol. Vi var in på ett bageri och där hade de en liten en, som var lagom att dela på 2. När den fick godkänd vågade vi köpa en stor 😁 Men testa, för den var absolut godare än den ser ut. 👌

 4. Det såg gott ut, men själv längtar jag efter struvor, men det ligger 70 styck i våra förpackningar. Det är nog ”Gubbagodis”, så jag hittar nog ingen att dela med.

  1. Åh Struvor Dem hade jag glömt. Det gjorde min mamma till jul. Så spröda och goda. Inte tror jag det är ”gubbagodis” men tyvärr lite bortglömda.
   Allt gott!

Kommentarer är stängda.