Åhus

Vi har passerat Åhus vid några tillfällen tidigare, men denna gång drog vi ordentligt i handbromsen. Vädret var fantastiskt, stränderna var fulla och vi cyklade omkring eller höll oss i husbilen skugga. Åhus fantastiska stränder är ju (ö)kända för sitt kalla havsvatten. Så inte ens en liten tå doppade jag i havet.Och nu i coronatider, var det väl lite väl mycket trängsel, på stränderna. Hur det var på restaurangerna vet jag inte, då vi inte besökte någon.

När vi kom, mötte vi våra vänner Annika och Mini, resebloggarna Finnaly lost Traveling, på en ställplats/parkering i ena änden av stan. Så roligt att ses igen. Och naturligtvis finns det hur mycket som helst att prata om. Så roligt att ingen av oss hade lust att laga mat. De kom med förslaget om att dela en Åhus special. En speciell pizza med potatismos och kött på. Jättegott!

Efter en skön kväll, for de sedan iväg på sina åtaganden. Och vi tog fram cyklarna och for för att upptäcka stan.

Åhus är kanske mest känd för Absolut. Redan 1879 startade tillverkningen, då under namnet Absolut Rent Brännvin. 1980 fick drycken sitt genombrott över världen, men en rejäl marknadsföring och lansering av flaskan som påminner om en gammaldags medicinflaska.

Absolut ägs numera av franska Pernod Ricard som i mars 2008 köpte bolaget (dåvarande Vin & Sprit) av svenska staten.

Men Åhus är så mycket mera än sprit.

Det finns smala kullerstensgator med underbara små hus. Havet möter sanden. Och staden. Restauranger och Ottos Glass. Rökerier och bagerier. Jag läste nånstans som att det är ca 10 000 innevånare i stan. Men en sån här sommardag är antalet mångdubbelt! Utanför den direkta stadskärnan finns stora ”grosshandlarvillor”, gamla upprustade röda tegelhus som påminner om dansk arkitektur. Och så klart nybyggda bostadsområden.

Vi hade det så lungt och trivsamt på vår parkering att vi faktiskt blev kvar 3 nätter. Och vi kommer mer än gärna tillbaka!

2 reaktioner till “Åhus

  1. Fina Åhus besökte vi förra sommaren, men lyckades pricka in helgen med någon stor handbollsturnering (= massor med folk). Till slut fick vi en svindyr campingplats (utan el) på First Camp så det blev bara en natt. Nästa dag gick vi guidad tur på Absolut. Det var riktigt intressant!

Kommentarer är stängda.