Drömmen som blev verklighet del 2

Nu kan detta inlägg låta som om vi är sponsrade av nedanstående företag. Det är vi inte! De vet inte ens att vi skriver detta inlägg.

Vi hade ju kikat igenom våra ”listor” på varför vi ska köpa lägenhet och vart vill vi den ska ligga samt hur vill vi att den ska se ut – med väderstreck mm. Så när vi väl bestämt oss (efter ett antal cykelturer fram och tillbaka, för att kika hur solen stod i förhållande till altanen) påbörjades det en del pappersjobb. Eller rättare sagt datajobb. För det allra allra mesta har skett digitalt.

Det första som skedde var att vi kontaktade vår hemmabank och gjorde en sk SEPA överföring på en reservationsavgift för lägenheten. Den skickade vi direkt till Byggherrens bank här i Spanien. Då togs lägenheten bort på marknaden och det är första steget till att den blir vår. Sedan skulle ju resterande summor betalas. Från vår mäklare fick vi tips om en valutaväxlare – Currencies Direct Där läste vi på en hel del innan vi bestämde oss för det alternativet. Vi pratade även med Lise, kontaktpersonen där som vi fick. Hon har sedan hjälpt oss med hela processen, vad gäller att köp av euro för våra kronor. Det har alltigenom känts tryggt och bra. Och just att veta att kontaktpersonen är svensktalande och finns i Spanien har också känts bra. Emellanåt har hon bara ring och hört sig för hur det går för oss. Det uppskattas!

Vi fick också direkt kontakt med MG Consulting Vår jurist där – Esther – har också varit till mycket stor hjälp. Hon är spanjorska pratar mycket bra engelska och det finns svensktalande kollegor till henne på byrån. Vi hade vårt första möte den 28 november, hos notari där hon gick igenom köpeprocessen med oss. Vi signerade reservationskontraktet på lägenheten. Ett antal sidor, i 2 exemplar, där varje sida ska ha vår signatur. Detta sker i samförstånd med spansk notarie, som också signerar kontraktet. Esther och hennes kollega har också fått fullmakt av oss att föra över våra resterande pengar till byggherren (vi för över pengarna till MG Consulting) och skriva på köpekontrakt. Hon ordnar ett varsitt NIE-nummer. Ett NIE-nummer är ett identitetsnummer för utländska personer i Spanien. Detta nummer behöver man för att öppna bankkonto, eller teckna avtal om el, internetabonnemang mm mm

Nu hjälper Esther oss att öppna bankkonto, skriva avtal om el/vatten/gas samt fixa lagfart till lägenheten och f ö se till att alla papper är i ordning. Det gäller ju att tänka på allting. Vi har fått lämna både kopior på deklarationer och personbevis. Även om man har ett äktenskapsförord och svenskt testamente. Det känns väldigt skönt att ha en person som bara tar hand om allting. En annan skulle ju glömma hälften… Förresten – när det gäller el/vatten/gas så kan det dröja nån vecka innan leverantören kopplar på. Det beror lite på om de har mycket att göra eller inte 😉 Vi hoppas ju så klart att det kommer igång så snart som möjligt.

Vi har – i skrivandes stund – fått våra NIE- nummer. Det har ju varit lite jul, nyårs och trettonhelgs-ledigheter vägen. Köpeskillingen skickas över till byggherren snarast efter Trettonhelgen. Då får vi också nycklar och därmed tillträde till lägenheten.

Vi har beställt möbler som kommer att levereras till lägenheten. Det blir en del från IKEA förstås, men inte allt. Dels är det altanstolar från en firma här i Torre del Mar och dels soffa och parasoll från en firma i Caleta de Velez. Vi har så klart gjort en vända till IKEA i Malaga, där vi provsatt och provlåg i alla möbler vi hittade. Därmed hann vi inte med allt som finns på nedre våningen (textilier, förvaring, porslin mm) Vi far därför till Malaga och IKEA snart igen.

Genom hela processen har också vår mäklare Cecilia från Mäklarhuset funnits med i bakgrunden. Har nånting tjorvat, så har vi fått direkt hjälp av henne. Ingenting sitter fast, när vi prata med henne. Handlingskraft. Det gillar vi.

Nu är det inte många dagar kvar innan får tillträde till lägenheten. Så därför ska vi bara vara i nuet och på strandpromenaden. Bara njuta här och nu. För snart får vi jobba med att montera möbler 😉