Trettondagshelgen

Igår var det den sedvanliga ”karamellkastningsdagen ” i hela Spanien. Trettondagsafton. Dagen börjar med otroligt kyliga vindar och det är nog den kallaste morgonen. Långbyxorna åkte på. Vi tar dock en cykeltur till Caleta och Lidl för lite inköp. Framåt 13-tiden är det dags att sätta på shortsen igen. Sedan går vi bort till restaurang Estrella för att äta lite färsk fisk. Det var ett tag sedan och denna Rosada Plancha var otroligt god.

El día de los Reyes magos eller Los Reyes som man ofta säger i korthet, är en spansk allmän helgdag som alltid firas den 6 januari. Samma motsvarighet finns i Sverige, Trettondedag jul. I både Spanien och Sverige firas uppenbarelsedagen (Epifania) då de 3 vise männen Kaspar, Melchior och Balthasar besökte Jesusbarnet i krubban och överlämnade sina gåvor; guld, myrra och rökelse. En stor skillnad mellan Spanien och Sverige att barnen får sina julklappar på trettondagsaftonen.

På trettondagsaftonen firar man dessa 3 vise män som kommer. Då blir det en kortege genom stan. Och det är då det kastas karameller! Som du ser har barnen kassar att plocka i

Det blev mörkt innan vi var hemma igen. Och kunde mumsa på några karameller 😉

10 reaktioner till “Trettondagshelgen

 1. Vilka olika delar av äventyr ni är med om, trevligt.
  Så det var inte bara barnen som fick karameller..😀
  Vad härligt att inte behöva gå i långbyxor hela dagarna utan att kunna få fortsätta njuta med shortsen på.

  1. Det är kul att det är så mycket firande och aktiviteter här. Haha svårt att låta bli karamellerna, när de hamnar framför fötterna 😉
   Vi har det fantastiskt med sol varje dag. Ni går ju också mot ljusare (och varmare) tider nu

 2. Visst är det härligt att få delta i såna här firanden?! Vi är uppe i Ronda och deltog i firandet här. Synd att vi inte har mer sånt hemmavid, tycker vi!

  1. Hej. Kul att se er här! Det är otroligt vilken skillnad det är r man firar jmf med hemma och visst kan vi önska mer av det hemmavid. Men jag gissar att vårt kyliga väder är en faktor. Räcker liksom med julmarknader vi har i december 😉

  1. Visst är det trevligt när kommunen fixar trevligheter och ja – vi har det kyligt kvällar/nätter men kanske de blev varma av folkets jubel och karamellkastandet 😊

Kommentarer är stängda.