Gibraltar

Igår mötte vi Gibraltar i regnrusk. Vi såg kalkstensklippan på långt håll, trots att det var disigt. Vi hade GPSen inknappad på ställplatsen Alcaidesa, La Línea de la Concepción. N36.156794,W5.355344. Här står vi direkt på kajen för €12 ink tömning som ligger längst bort på kajen.

Vi tog en kort promenad över gränsen, innan det blev mörkt. Det är inte så långt att gå från ställplatsen. Med passen högsta hugg knallade vi över gränsen. Strax innanför gränspassagen ligger Gibraltar Airport. Landningsbanan räknas till en av de 5 svåraste landningsbanorna i världen. Detta på grund av mycket vindturbulens och att den är ganska kort. Vi får i allafall gå tvärs över den. Det är ju en lite speciell känsla. Strax därefter vänder vi hemåt. Vi kurar i bilen och lyssnar på stormen som tilltar och regnkaskaderna som faller.

Efter en natt där vi vaggats till söms många gånger, klarnar det upp och vi går iväg igen. Samma procedur med passen och över landningsbanan.

Vi har siktet inställt på Linbanestationen, The Cable Car. När vi kom fram visar det Att våra farhågor slagit in. Linbanan var stängd eftersom det var för mycket vind. Men det vet ju förstås alla taxichaufförer så vi blir strax ”uppraggad” av en. Han är dock seriös, trevlig och informativ. Vi får betala €35 per person och turen tog ca 2 timmar. Perfekt. Först for vi till Pillars of Hercules.

Här uppifrån såg vi Afrika i bakgrunden. Vår chaufför har hela tiden berättat massor men vad han sa kommer ju inte jag ihåg nu…

Sedan ett besök i St Michaels Cave. Salaktiter och stalakmiter och en slinga att gå. Tyvärr hade de ljus som ändrade färg hela tiden så bilderna ser inte kloka ut

Nu blev det ytterligare högre upp, på smala vindlande vägar. Nästa stopp blev Apes Den. Där hoppade de svanslös aporna omkring. De var närgångna och tjuvaktiga. Och lite läskiga tycker jag.

En liten en, hoppade på bilen och höll sig i rutan medan vi åkte.

Vår chaufför var bekant med aporna. Han är ju där väldigt ofta. Han visste vilken apa som kunde få hoppa fram. Nån annan sjasade han iväg.

Vid vårt sista stopp vid Military Heritage Center hade vi turen att få se ett plan lyfta. Lite mäktigt att få se det ovanifrån

Tillbaka nere på stan promenerade vi tillbaka till ställplatsen

Vi valde sedan att byta ställplats, till den östra sidan. Till Peña Balona La Línea de la Concepción N36.158064,W5.339111. Här står vi för €5 och vi ska ju egentligen bara sova här. Och så kanske, förhoppningsvis, är det lite mera lä från husen.


Innan vi lämnade Gibraltar måste vi ju prova en Fish and Chips. Den var helt ok. Den nedre bilden är The Rock, från platsen vi står på nu. Nu blir det mys i husbilen och kanske lite firande av vår 26-åriga bröllopsdag.

18 reaktioner till “Gibraltar

 1. Först och främst ett stort grattis från mig och ägarna på er bröllopsdag!
  Mäktigt att ta el av denna klippa som ägarna ofta ser på bild när de nu läser olika bloggar, att sedan som ni fått se den i verkligheten är ju ännu mäktigare.
  Ägarna har förstått att det har regnat en del hos er detta efter att tagit del av vad som stått i tidningar samt sett väderrapporter. Men nu får ni säkert snart bättre väder så ni kan njuta riktigt till fullo igen.

  1. Tack snälla! Vi kan definitivt inte klaga på regn. Vi har fått skurar ibland men däremellan har solen skenat. Jag tror nog vi haft mindre regn än en vanlig svensk sommar när den är som svenskast.
   Men sol och värme tackar vi inte nej till

 2. Den landningsbanan tycker jag var lite si så, hade inte velat landa eller lyfta där, är lite flygrädd! Att man sedan ska gå/köra över den, hmmm.
  Kul att ni kom upp på klippan med den fina utsikten.
  Ha det fortsatt bra, här väntas första natten med minusgrader!
  Kram

  1. Nej det känns bra att rulla med hb på marken, skulle inte heller vilja flyga hit /härifrån.
   Men burr! Då skickar jag genast lite värme. Vi har +16 just nu (kl 21.12)
   Kram

 3. Vad mysigt att se klippan igen. Och lite roligt att ni firar er bröllopsdag nära där vi gifte oss 🙂 Skönt att ni kan gömma er undan vinden lite. Kan lova dig att det är stilla här på Rincon 😀 Kram!

Kommentarer är stängda.