Vildmarksvägen

Vi lämnade Östersund och hade siktet inställt på Gäddede. Efter lite konsultation med väderapparna bestämde vi oss för att inte stanna över natt i Gäddede. Däremot handlade vi lite på Ica. Sedan for vi vidare. Jag hade nog trott att det var ett öppnare landskap men så blev det inte förrän vi kom uppåt Stekenjokk. Wow säger jag bara. Vilka vyer. 876 m ö h Naturligtvis går det inte att återskapa allt det vackra men jag kan ju inte låta bli att ta kort ändå

Jag tänkte säga att alla vyer tog andan ur mej, men det var faktiskt vinden som gjorde det. Kunde knappt stå upprätt när jag var ut och fotograferade. Därför stannade vi inte på platån som vi har tänkt. Det blev lite lägre marker. Fatmomakke Kyrkby.

Här finns en Naturcamp när man väl kommer dit. De första 5 km var grusväg. Och en fruktansvärt skumpig grusväg. Vi kunde inte köra fortare än 10-15 km/tim Jo kanske 20 på nåt ställe. Huvva!! Vi fick betala 80:-/natten för ingenting. Inte ens en soptunna. Eller jo, det var väl utsikten vi betalde för och den var värd sitt pris. Här blev det ett wow igen!

Kyrkbyn hade flera hus och kåtor. Fatmomakke är än idag en viktigt by för samerna. ”Lapp-lisa” ni vet hon med Guldgrävarsången och Barnatro, har skänkt Frälsningsarméns bönekåta som finns här.

Den gamla vackra kyrkan har en mycket speciell dopfunt. Otroligt vilket hantverk! Även predikstolen var fin.

När vi for från Fatmomakke i morse, onsdag, så stannade vi först vid Trappstegsforsen. Här kommer mitt tredje Wow!! Men så magiskt att se! Här har jag kunnat sitta hur länge som helst och bara titta på vattenmassorna. Det gjorde vi inte.

Nu har vi stannat på Kolgårdens Camping och Stugby Den ligger bara en liten bit från Vilhelmina. Här står vi fantastiskt bra. Plana stora platser, precis vid sjön. Ett otroligt skönt mottagande av campingvärden, det kändes som om vi var en gammal vän som kom. Familjärt och som sagt jättefint. Fräscha servicehus, rymliga duschar och ett stort kök/disk med stor veranda mot sjön. Bra tömningsplatta alldeles utanför campingen och vatten att fylla på flera ställen inne på campingen. Lite lagom blåst så mygg o knott håller sig på avstånd, men ändå så skönt att vi sitter ute i shorts och T-shirt.

Det sägs att restaurangen är en höjdare. Den ligger i allafall otroligt fint vid vattnet, med brygga och bastu. Vi får se om vi gör ett besök där i kväll.


15 reaktioner på ”Vildmarksvägen

 1. Känns nästan som det är vi som är på resa igen 🙂 Ni stannade på samma ställen som vi..haha, även på Kolgårdens camping. Dom var verkligen jättetrevliga där. Han berättade att han byggt ett hus över sjön till sonen,,på samma sida som campingen. Du ser huset från er husbilsplats .Nästan inne på campingen hade han byggt nästa hus till dottern. Tala om fina utsikter från dom husen:-) Härliga platser det där att stanna till vid.. Kram

  1. Ja vilka höjdarställen vi sett och besökt, det verkar som om det bara blir bättre och bättre. Hur ska det sluta?! 😍😂
   Inte dumt att ha hus på dessa ställen, minsann! Campingen är jättefin!
   Kram

 2. Håller med Dessan, det är som vi är på resa igen. Synd att ni hade såå blåsigt uppe på Steken men ni har varit där och sett det fina, en plats som vi tycker väldigt mycket om.
  Tack för fina bilder innifrån kyrkan, vi som bara fick se den utifrån. Dessan visade bild som hon tagit genom fönstret och nu kompleterar du med flera. Toppen med bloggvänner som vet vad man vi se hahaha.
  Önskar er en fortsatt fin resa.
  Kram

 3. En förstår av bilderna att det är vackert! Jag som älskar vyer hade nog älskat att uppleva även det landskapet, om det inte vore för myggen då 🙂

 4. Kul att följa med på er resa på Vildmarksvägen! Så fint där uppe vid Stekenjokk och Trappstegsforsen är fantastisk! Det var mycket mer snö när vi var där och termometern var aldrig över +8 grader 🙂
  Tack för bilderna som påminde mig om vår resa 🙂

 5. Jag har sagt så många gånger, ”När man passerat Gävle, kommer man in i det Norrländska lugnet”. Sedan blir det bara lugnare och vackrare vart man än kommer. När ni kommit så långt upp, missa för allt i världen, inte att besöka Nordkap. Kolla bara att ni får solsken. Tänk er att stå vid Barens Hav och se solen vända i horisonten, ”två meter” över vattnet, för att sedan gå upp igen. Filmerna i aulan ger intryck för livet.
  Kram

  1. Ska vi dit har vi bara åkt lite över halvvägs och jag längtar redan ut till kust och södern så det får vara hur vackert som helst, vi åker inte dit.
   Kram

Kommentarer är stängda.