Ljuständning och Apotekarns Vin&Deli

I går kväll hade vi Ljuständning på stan. Det var presentation av luciakandidaterna, Arvingarna spelade och ljusslingorna i träden tändes. Det blir så fint när hela Storgatan lyses upp. Vi stod dock inte på Storgatan så länge, för vårt mål var ett besök hos Apotekarns Vin & Deli.

2017-11-16 18.32.432017-11-16 18.32.51

Tredje torsdagen i november är en av världens största Vin du primeur-dagar. Det är då startskottet går för försäljningen av årets Beaujolais Nouveau.  I vartenda hörn i hela Frankrike. Varenda affär, bar och restaurang med aktning skyltar med budskapet ”Il est arrivé” Man välkomnar årets nya vin och runt 60 miljoner flaskor av det fräscha vinet fraktas runt världen för att hugade spekulanter skall kunna dricka och prova det. 

2017-11-16 18.43.29

Under 70-80-talet var vinet nästan lika stort i Sverige, det rådde en hysteri utan dess like. Folk stod i kö utanför Systembolaget för att få tag på de nya flaskorna och vinerna blev sjukt hypade. Men så lugnade vi ner oss och som för allt väldigt modernt, så kom det en motreaktion. Invändningar som att vinet är tunt, smaklöst och inte på riktigt blev vanliga. Man tyckte att banantonerna från jästkulturen var för tydliga. Men nu har vi fått ett mer sansat förhållande till det nya och oftast ganska trevliga vinet som ger en spännande och intressant inblick i årets skörd. Dessutom har tillverkarna gått tillbaka till de mer hallonfruktdrivna tonerna från de klassiska primörervinerna.

Druvan Gamay som växer i granitjordarna över stora delar av vingårdarna i Beaujolais ger ett mörkt rosa, lätt, rödfruktig vin med frisk karaktär och utan bittra tanniner. Så druvsorten är en av anledningarna till att Nouveauvinerna är just lätta och fruktiga. En annan anledning är för att det är ungt och alldeles nygjort, vinet måste enligt lag buteljeras redan 6-8 veckor efter skörd . En tredje anledning är produktionsmetoden Macération carbonique dvs kolsyrejäsning som drar fram frukttonerna i vinet utan att få med de bittra tanninerna ifrån skalet. Det serveras bäst svalt i glada vänners lag, och kanske till en lättare charkbricka. Och det var precis så, hos Apotekarns.

Ni som har hängt med oss ett tag här på bloggen, vet väl att vi gillar god mat. Vilken lycka det är, att inte behöva fara långväga för att besöka en Guide Michelin-krog när vi kan få så fantastiska smaker på hemmaplan. Att vi har Apotekarns Vin & Deli här i stan är fantastiskt. Här ser du så mycket gott vi åt och allting var mycket väl avvägt i både mängd och framförallt smaker. Det passade perfekt ihop med vinet, trots att det är så ungt. 

2017-11-16 18.45.23

2017-11-16 18.45.592017-11-16 18.52.132017-11-16 19.31.292017-11-16 21.15.042017-11-16 21.40.042017-11-16 21.40.102017-11-16 21.43.592017-11-16 21.55.45

Eftersom ägarinnan fick höra att vi firar bröllopsdag, så bjöd hon på ett glas rosa Prosecco och lite god lakrits som också passade perfekt ihop. Tack för en härlig kväll

2017-11-16 21.57.00

16 reaktioner till “Ljuständning och Apotekarns Vin&Deli

  1. Jag tycker Tranås är väldigt duktiga på att ordna en massa trivsamt för oss tranåsbor, det är vi inte bortskämda med från Dalarna där vi bodde tidigare. Och mat och dryck var otroligt gott!

 1. Ni hade säkert trevligt. Det såg gott ut. De flesta av godsakerna har vi ätit under hela hösten, efter provsmakning av allt inför julen. Det lilla vin vi köper, så blir det oftast från Argentina eller USA.
  Kram

 2. Ibland behöver man inte åka land och rike runt, mycket trevligt finns på hemmaplan. Vad fint det var med all belysning i träden.
  Ägarna vill passa på att önska er en riktigt trevlig helg!

 3. Grattis till er! Och vilken fin gest att bjussa på rosé och lakrits! 🙂
  Själv gillar jag vin, men är långt ifrån nån vinkännare. En gång upptäckte jag först när påsen gick sönder och vinflaskorna rullade ut på en gångväg i solen att jag köpt vitt vin. Jag trodde det var rött. HAHA! (Till mitt försvar måste jag säga att det var mörka flaskor… 😉 )
  Ha en skön kväll!

  1. Tack – det var sååå trevligt. Hahaha ja ibland är det inte lätt att se skillnad, fast oftast har väl vitt vin en genomskinlig flaska 😀
   Detsamma till er båda

Kommentarer är stängda.