Tyskarna stramar upp regler för beteendet vid ratten

Tyskarna har bestämt sig för att höja böterna (och i vissa fall även ge körförbud) om man sitter och pillar på telefonen, GPS:n, iPad, smartwatch, byter kanal på radion mm under tiden man kör. För att tex byta kanal på radion lagligt, ska man stanna och slå av motorn. Eller låta passageraren göra det.
Läs gärna nedanstående artikel. Den är på norska – men lättläst.

Bøtene stiger dramatisk og du kan få kjøreforbud om du bryter Tysklands innstramminger for bruk av elektronisk utstyr i bil.
Källa: Tyskerne strammer regelverket | Bobilverden

11 reaktioner till “Tyskarna stramar upp regler för beteendet vid ratten

 1. Låter som en relativt bra idé. Tyvärr tror ägarna att en del av dagens olyckor beror på uppmärksamhet, som b la kommer från fipplandet med t ex telefonen.

  1. Visst beror många olyckor på ouppmärksamhet, det är jag övertygad om. Det svåra är ju för polisen att idag bevisa att olyckan/tillbudet beror på detta

 2. Jag brukar fråga Birgitta, vad gör tradar chaufförerna när vi kör förbi dem ute i Europa? ”En del tittar på mig, en del sitter och läser, andra sitter med mobiltelefon eller kanske värst, sitter med fötterna på ratten.
  Behöver jag skriva, att lagarna behöver skärpas?

 3. 😱 varje dag är det minst en bilist som kör förbi vid övergångsstället jag skall gå över och ser inte mig pga mobil pillande. Gäller att vara vaksam när man går. O vissa vågar ha hörlurar på när de går..😱 Hoppas det snart blir lag på att man inte får röra mobilen som chaufför, även i Sverige.

  1. Vi får väl protestera och uppmärksamma våra beslutsfattare och få dem att förstå att detta är ett jätteproblem och att Tysklands nya bestämmelser även ska gälla här.

 4. Det är helt ofattbart att Sverige inte gör ngt åt det också. När jag går till jobbet ser jag bilister med sina mobiler i händerna och ögonen på den Ajaj inte bra alls.
  Kram

Kommentarer är stängda.