Kartläsare

Vi har en alldeles ny och bra GPS, en Garmin Camper 770 LMT-D. Den tar hänsyn till husbilens längd, höjd och vikt. Den visar trafik i realtid, kan röststyras och väldigt många campingar och ställplatser finns redan inlagda. Den ger alltså väldigt bra hjälp på vägen. Men det går ju inte att lita på den till 100% för den vill säkert ta nån annan väg än den jag vill. Ett bra kartmaterial är därför nödvändigt. Jag är ju en konstig kartnörd som kan sitta och titta i kartan, följa vägar och fundera över hur det ser ut. Ta funderingarna ett steg till och kolla på StreetWiew på datorn. Vi har en karta som ger en bra översikt, sedan har vi mera detaljerade kartor för respektive land. När jag inte kör, sitter jag alltid och följer med i kartan på den väg vi åker. 2017-09-29 12.07.02 Jag brukar också rita i med en sk överstrykningspenna, på den väg vi väljer samt göra en del noteringar, i närheten av den väg vi kör, som kan vara bra att komma ihåg. Det anteckningarna kan tex vara ”väldigt dålig skick” eller ”gratis men stora potthål” Jag sätter en liten post-it lapp på kartan med noteringen på. Då kan vi välja bort den vägen om den inte var bra, eller köra en omväg om det är värt det. Jag kommer inte ihåg från år till år, om jag inte gör så. Det som kartbladet visar ovan, är en bra väg från Luxemburg, ner till Medelhvet. Vi kör inte betalvägar men kring större städer är det i princip alltid gratis motorväg kring större städer. Du kanske ser här ovan att vi kommit till staden Neufchateau och efter den fortsätter vi på ”den röda vägen på kartan” till Digoin. Efter Digoin tar vi sikte på Riom (N om Clermont-Ferrand) Vägen A75 är nämligen gratis ända ner till Beziers och då är du vid Medelhavet. Just nu sitter jag och kikar på nya vägval, som känns spännande så får vi se vart vi hamnar på nästa semester, nästa år.

13 reaktioner till “Kartläsare

 1. Spännande med nya GPS-en. Går det att lägga in koordinater på den? Vi har också tänkt köpa ny, men läste om någon som inte kunde lägga in koordinater och det är ett måste för oss. Vi väljer också bort alla betalvägar. Mer spännande att se vad man hittar efter vägen söder ut.Vi försöker att inte köra samma väg jämt. Ha det gott i värmen. .

  1. Ja det går att lägga in koordinater och inte är det krångligt heller. Överhuvudtaget är det väldigt lätt att programmera den. På betalvägar upplever man ju inte landskapet på samma sätt.
   Ha det gott ni med, önskar vi som tyvärr inte är i värmen utan hemma i Tranås 🙂

 2. Själv kör jag oftast husbilen, men Birgitta drar sig inte för att köra i Hamburg, till exempel, om jag varit trött. Hon har oftast en kartbok öppen, bara för att följa var vi är. Hon kan spela vilket tonsatt stycke som helst, på den största orgel med trampor, men läsa karta är inte hennes grej. När jag gick mycket på Stockholm i min ungdom, hade jag en ”Taxikarta” liggande på motorhuven i lastbilen. För mig räckte bara att kasta en blick på kartan, så hittade jag rätt. Idag kör vi med GPS och Birgitta har en egen ”Garmin Trucks”. Själv vill jag ha allt integrerat, allt annat känns så estetiskt störande. (Hon får dock ha sin)

  Jag behöver inte skriva att Birgitta och jag, hatar de små vägarna, vi älskar de stora vägarna. När vi sedan närmar oss slutmålet googlar jag på datorn, för att hitta rätt sista biten och få en detaljerad överblick. Framme vid målet har jag börjat googla, på det lands språk som vi är i, för att sedan översätta tillbaka till svenska. Då har vi hittat mera än vi gjort annars.

 3. Jag vill också sitta med karta och rita vart vi är och titta vart vi är på väg till 🙂 Man Gps:en är jättebra och vi är jättenöjda med den….man kartan måste också finnas med 🙂 Kram sötisar

  1. Har jag inte kartan med kan jag ju inte svara när nån frågar hur vi åkt :p
   Vi är också jättenöjda med GPSen, den är så lättanvänd.
   Kram tillbaka

 4. En till här, som gillar kartor. På våran Finlandsresa hade vi GPS + fyra kartböcker med oss. Inte för att vi inte litar på GPS, för det gör vi. Utan för att följa med. Ska väl säga att det är inte Jakobs grej att hänga med i kartboken, när jag kör.
  Vi har en Motormännens vägatlas, uppdaterad. I den fyller jag i med olika färg på märkpenna för kanske tre års resor. Sedan byter jag ut den.
  En till Motormännens där jag fyller i ALLA våra resor vi gjort. Ganska rörigt på vissa sidor nere i Europa. Sedan hade vi en stor XL Europa bok och en stor XL Sverige. Behöver jag säga att jag är en Kartnörd hahahaha
  Kram

Kommentarer är stängda.