Dalahelg

I fredags for vi upp till Dalarna och Mockfjärd efter jobbet. Det är ju ett tag sedan vi var hos vår dotter Ida och hennes Daniel. När vi kom fram blev det först fika och prat, sedan förberedd vi middagen och sen hoppade vi in i personbilen och for iväg till Leksand. I Leksand var det ”Putte i Parken”  En gratisfestival med karuseller, lotterier och mycket underhållning. Vi hoppade över Nordman, Louise Hoffsten, Mariette och många andra. Vi ställde oss framför scenen när Andy and the Rockets drog igång. Kanske är vi lite patriotiska, eftersom det är ett lokalt ban. Andreas själv, i mitten, är också svåger, med våran Ida. En mycket trevlig kväll och så roligt att få höra dem live.

2017-07-14 19.57.29Efter frukost på lördagen så for vi ut i skogen. Kringelikrokiga grusvägar och skog, skog skog. Men plötsligt var vi framme vid Bastbergets Fädbod. Detta är en levande fädbod och har varit så utan avbrott i ca 400 år. Här betar djuren fritt. Det kärnas smör och ystas  ost. Slåtter med lie och skrinda. Det fanns någon traktor också men annars drivs fädboden som den alltid gjorts. Det är 8-9 familjer som har varsina veckor de arbetar här. Jag hade turen att kunna köpa med mej några produkter. Det blev ”riktigt” smör. Gott saltat och hårt. När man brer brödet så sprätter vattenpärlorna. Två ostar fick också följa med hem. En ”gammal-ost” som ska lagras 2-3 månader så den får jag pyssla om och vända, så den mognar fram. En whiskey-ost är snart klar. Den ska vändas några gånger till, sedan ska den in i kylen och ligga till sej lite mera. Det ska bli spännande och jag hoppas jag klarar det, så resultatet blir gott

Sedan for vi tillbaka mot Mockfjärd, men vek av till Stugan. Vi hade med oss lite korv att grilla och satt sedan hela eftermiddagen vid sjön och bara njöt av tillvaron. Lugnt, stilla och vågornas kluckande. Det kan nog inte bli bättre.

2017-07-15 13.20.332017-07-15 13.23.522017-07-15 13.56.332017-07-15 13.56.432017-07-15 14.27.282017-07-15 15.00.042017-07-15 15.28.16

 

 

 

 

13 reaktioner till “Dalahelg

  1. Vilket ställe! Kul att det girtfarane finns ”levande” fäbod. Besökte sådana när mina barn var små, men det närmar sig nog 35 år sen. Då tyckte det det var otroligt spännande! Ha dé gott med sitter och familj!

  2. Jag minns min första kontakt med dalarna på 70- talet! Då tyckte att alla gamla lador var så grå och tråkiga, i Småland är de i alla fall röda.
    Kram

  3. Jag var i Dalarna på min genomresa i Sverige för några år sedan. Dock blev det enbart ett stopp i Mora för att efter ett litet tag rulla söderut igen. Men minns de härliga vägarna, raka och fina och härlig skog längs med sidan. Blev ju också så att jag stannade ett flertal ggr för både kort och fika. Så Dalarna minns jag med glädje, även om det var en kort runda.

  4. Dalarna är alltid dalarna…och jättefint:) Förstår att ni trivdes att få träffa dottern igen 🙂 Kram

Kommentarer är stängda.