Kämpar på med Franskan 

Min gamla hjärna kämpar på med franskan och idag blev jag lite kaxig. Gick in på biblioteket och lånade två barnböcker på franska. Hade en liten förhoppning om att det skulle finnas nån sån där gammal läsebok som fanns när jag började lära mej läsa på 60-talet. Du vet en sån där med ” Mor är rar” och ”Far ror”  Nu fanns det ingen sån på franska (och säkert inte på svenska heller) utan det fick bli ett par böcker om Babar den lilla elefanten. Nåt borde jag väl lära mej av det,  hoppas jag

19 reaktioner till “Kämpar på med Franskan 

 1. Franska tycker jag är ett vackert språk, fick tyvärr aldrig tillfälle att välja franska i skolan. Det blev till att traggla tyska prepositioner mm istället. Tror att det är svårt att lära sig franskan på egen hand även med teknisk hjälp som finns idag. Din idé med att börja med franska barnböcker kan kanske vara ett bra alternativ.

  1. Visst är det vackert. På egen hand skulle jag nog inte klara nånting, men jag har regelbundna lektioner via Skype där jag får hjälp med uttal och grammatik. Skype-varianten passar mej perfekt för då kommer jag och min lärare överens om vad just jag vill lära mej och behöver. Jag kommer aldrig att kunna tala flytande, men att få till ett ord här och där ska jag nog klara. Och kanske kunna beställa på restaurangen och handla nåt gott på marknaden samt berätta lite om mej själv 😀

  1. För mej slinker engelska ord med med jämna mellanrum, vare sig jag vill det eller inte eftersom vi omges av engelska hela tiden.
   Kram

 2. Ja det viktigaste är att prata på. Har själv fått börja öva på min Tyska igen för att kunna få lotsdispens i Tyskland. Men jag känner att ju mer man pratar desto mer kommer det tillbaka. Så det är bara att kämpa på.

  1. Visst är det ett kämpande, men har man bestämt sig så är ju den första föresatsen gjord 🙂 Lycka till med tyskan!

 3. Åh vad roligt Anette! Vad glad och stolt jag blir över dig! Med din framfart så kommer du snart klara den här texten 🙂 Titta på vad du redan kan i den och såsom jag ser det en hel del verb och adjektiv. Bon courage! 🇫🇷

   1. Tack Johanna – utan din smittande inspiration hade jag aldrig klarat det ju! Du är ju bästa skype-läraren i franska jag nånsin haft (och den ende hihi)
    Är det nån mer som blir inspirerad så kan jag rekommendera lektioner med Johanna http://www.johannakmardfranska.se

 4. Läste franska några år i gymnasiet, och insåg till min glädje att jag förstod texten i barnboken 🙂
  Men tala franska gör jag nog inte, förutom några artighetsfraser och annat smått vid behov.

  1. Hej Carita – kul att du hittat hit! Vad roligt att dina kunskaper finns där. Jag hoppas jag ska våga använda mina, när det blir frankrikebesök till sommaren 🙂

 5. Jag säger som Carita – min skolfranska hjälpte mig att faktiskt förstå det där. Smart sätt att använda barnböcker som har ett ganska enkelt språk 🙂

  Ha nu en riktigt Glad Påsk!

  1. Se där! Vad roligt. Ja jag tror Babar är mycket lättare, än ledarsidan i Le Monde 😉
   Detsamma till er!

 6. Heja heja! Barnböcker är bra när man ska lära sig språk! Jag läste flera isländska barnböcker när jag bodde på Island 🙂 Hälsningar från Tallinn!

Kommentarer är stängda.