Det händer när du vilar

Precis hemkommen från en mycket intressant föreläsning med Tomas Sjödin, Pastor, Vinter- och Sommarpratare, föreläsare och författare. Han pratade om sin senaste bok ”Det händer när Du vilar”

Det finns en hemlighet i vilan.
Det som inte händer så länge man försöker just det inträffar så snart man ger upp.
I det vardagliga kan det visa sig när man inte kan komma på ett namn. Efter att ha prövat allt, gått igenom alfabetet, släpper man försöket med en suck. Då kommer man på det!
Råd som sov på saken eller lägg det åt sidan en stund pekar åt samma håll: Någonting händer när ingenting händer. Onyttan är allt annat än onyttig.
Vad är vila? Mer än att inte arbeta? Vilka värden värnar vilan? Hur hanterar jag vilan i relation till känslan av att inte riktigt räcka till? Hur värnar jag rätten att få vara trött? Och inte minst, hur handskas jag med vilans ärkefiender Oro, Leda och Rastlöshet?

Tomas har skrivit Det händer när du vilar för människor som har mycket omkring sig och som uppskattar det en bok om vårt behov av stillhet, men också om hur mycket vi behöver umgänge, måltider och fest.
I ett samhälle där allting går fortare och fortare har vilan gått från att vara det första, det som ger kraft till arbete och ansvar, till att hamna sist. Vilan har blivit en kompensation, en snabbladdning, istället för att vara en del av själva livet. Varför inte ta och damma av och återuppväcka söndagen som vilodag?!

TSJag tog en bild med mobilen men den blev inte publicer-bar.
Denna bild kommer från Svenska Kyrkan

4 reaktioner på ”Det händer när du vilar

  1. Jag förstår faktiskt inte hur jag hann med allt jag gjorde förut. Det var nog vilan som fick stryka på foten är jag rädd. Nu går allt i ett mycket lugnare tempo 🙂

  2. Vilan, sömnen och hjärnans sätt att arbeta och tänka, är mycket märkligt. Utröttad men sömnen finns inte, klockan 11 på dagen säger hjärnan espresso eller sova. Klarvaken klockan två på natten, när man längtar efter sömnen. Det är mycket jag inte förstår. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.