Vattenbombarplan

Flightradar24.com

För en liten stund sedan landade två flygplan från Frankrike på Hässlö, Västerås flygplats. Dessa plan ska vattenbomba den stora skogsbrand som rasar. Planen kan fälla drygt 6.000 liter vatten åt gången upprepade gånger och över exakt det område där insatsen gör störst nytta.

Vattentankarna fylls på i Mälaren, på ett för allmänheten avstängt område, medan planet glider fram på vattenytan i 130 kilometers fart. Efter 400 meters färd som tar endast 12 sekunder är påfyllningen klar varför planen snabbt kan återgå till brandhärden. Vatten fälls från 30 till 35 meters höjd och vid cirka 150 kilometers fart.
Förutom att vattenbomba kan planen även fälla brandskum utblandat med vatten, vilket ger högre effektivitet och möjlighet att täcka större arealer. I sådana fall tillsätts 24 liter brandskum till 6.000 liter vatten. 5 kubikmeter skum är beställt, såg jag på mbs.se Nu hoppas vi på stora vattenmassor från ovan. Både med planens hjälp men även med regnskurar.

7 reaktioner till “Vattenbombarplan

  1. Håller med,nu hoppas vi att den otäcka skogsbranden avklingar !!
    Både på naturlig väg och med hjälp av vattenbombplanen!

    Ha det gott/Kram

  2. Stackars alla dessa människor som får lämna sina hem. Var tar de vägen, finns det något att återvända till, frågorna är säkert hemska och många. Hoppas ni får ett skyfall, fast i måttliga mängder, som hjälper till att släcka. Kram från oss.

    1. Det verkar ha lugnat ner sej med branden. Planen har kört några vändor och regnet har hjälpt en del idag. Det har bildats många Facebookgrupper och hjälpinsatserna från allmänheten har varit fantastisk med allt från stallplatser till hotellrum, mat dryck och kläder. Ja allt som tänkas kan har kommit de drabbade samt alla brandmän tillhanda. Så mycket att till och med länsstyrelsen bett folk vänta med mera dryck, frukt och mat. Elden bränner ner och förstör men människorna skapar gemenskap och kämparanda. Det finns hopp!!

  3. Det är nog dags för de nordiska länderna att gemensamt skaffa några vattenbombplan. Håller tummarna i förhoppningen att även vädergudarna hjälper till med släckningen.

Kommentarer är stängda.