Aronia-sylt

Det blev en snabb runda vid Sala silvergruva innan vi styrde kosan hemåt. Där fanns bla en earthcache som vi löste.

Väl hemma drog regnet in men mellan skurarna for vi snabbt iväg för att plocka lite aronia-bär. Eftersom vi haft några frostnätter vad de dags att plocka dem.

I Sverige så odlas aronia som oftast som prydnadsbuske och det är en bärbuske som är släkt med rönn och slån. Vanligast är det med den svarta aronian, men det finns även röd aronia och några andra korsningar mellan dem. Buskarna är ganska småväxta med ovala, mörkgröna, blanka blad. Den blommar i maj–juni med vita eller svagt rosa blommor. Bären blir sedan stora och blanka och mognar någon gång mellan september–oktober. Buskens blad får då kraftigt mörkröda höstfärger. Bären behandlas som slånbär, vilket menas att man kan låta dem sitta kvar på busken någon frostnatt, så mildras kärvheten lite. Men även 1 dygn i frysen ger samma effekt. Och bären klarar sig i flera veckor i kylen om du inte skulle hinna ta hand om dem på en gång.

Har du en aroniahäck på din tomt men inte vet vad du ska göra med de vackra blåsvarta bären som den färgsprakande busken skapar under hösten? Plocka dig några liter aroniabär och koka dig en underbar sylt att njuta av under vintern. Tips jag fått men inte ännu provat är; att de passar även bra att ha i bröd, müsli och göra likör på.Eller bara strö några bär direkt över din fil- eller yoghurttallrik. Det sägs också att det går att göra aroniavin… Jag har som sagt bara gjort sylt och den är himmelskt god!

Aroniabäret sägs kunna förebygga allvarliga sjukdomar som t.ex. cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
I Lettland använder man de svarta bären för att sänka blodtrycket, mot hypertoni, vid olika magsjukdomar och för att förhindra blodkärlförkalkning.
Det skyddar mot urinvägsbesvär och är mera än 6 ggr starkare i antioxidant effekt än tranbär – så ut och leta på en buske du med.

Här kommer mitt syltrecept!

Ingredienser
1 l frusna aroniabär
2 dl vatten
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 stjärnanis
1 kanelstång
2 msk mörk rom

Gör så här
Koka bär, stjärnanis,kanel och vatten på svag värme i ca 20 min. Ta upp kanelen och stjärnanisen och rör ner socker och vaniljsocker. Låt koka sakta i ca 10 min. Tillsätt rom, skumma och häll på varma burkar. I kyla står sylten sig 1-2 månader. Kan även frysas.


5 reaktioner på ”Aronia-sylt

 1. Vad du kan mycket! Vet faktiskt inte alls hur Aroniabusken ser ut. Är den planterad eller växer den vilt. Verkar ju vara ett nyttigt bär. Gamla huskurer brukar ju vara sanning i. Speciellt bär, efter vad vi vet. Låter gott i alla fall. Tack för tipset. Kramar 3 M

  1. Detta har jag fått lära mej av min hårfrissa……
   Den är planterad och finns oftast som häckväxt eller som en enskild buske. Många har den faktiskt i sin närhet utan att veta om det. Såg faktiskt att det fanns en stor häck kring kyrkogården här hemma….. Det som är speciellt med Aronia är att inga kvalitéer försämras i en koknings-process.
   Glömde förresten berätta att bäret är fullspäckad med antioxidanter och c-vitamin

 2. Spännande… tack för receptet! Nu ska jag bara hitta en aroniabuske också 🙂 Kanske får det bli plantskolan, så jag har en egen buske till kommande skördar…
  Ha det gott!

 3. aha, trodde inte att dessa bär gick att äta. Det finns massor här på oområdet så det kanske är värt ett test..men å andra sidan så vet ju du hur usel jag är på hembakat o hemkokt så det blir nog inte av. MEn man ska ju aldrig säga aldrig… 😉
  och du kommer ju inte hit o gör det åt mig detta heller?! Näää, för du kom inte hit och bakade så varför skulle du göra sylt? Ha hah hahahahahaha….
  kram

Kommentarer är stängda.