En vinkännares visdomsord

Jag som är lite kunnig när det gäller vin har några tips som jag tänkte dela med mig av.

Först och främst skiljer man på röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper ifrån varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.

Lånad från google

14 reaktioner på ”En vinkännares visdomsord

  1. Det var verkligen en helt ny vrist på det här med vinkänning, men så bra. Tror du att de som gått fina utbildningar till somlier, tycker det här är en enklare väg ur det hela gällande deras kunskaper. Kanhända de tycker som vi, kul med varianter. Ha det så gott! 3 M

  2. Tusen Tack för all information. Den kan vi ha nytta av när vi ev i morgon ska åka över till Åland och ev köpa något gott att dricka!

  3. Ha ha…oj vad man skulle kunna allt där då:) 🙂 jag dricker nästan aldrig vin, så detta var en riktig kurs i vinsorter till mat. Kanske man måste prova nu då när vi kommer närmare vårt resmål:) Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.