En vinkännares visdomsord

Jag som är lite kunnig när det gäller vin har några tips som jag tänkte dela med mig av.

Först och främst skiljer man på röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper ifrån varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.

Lånad från google

14 reaktioner på ”En vinkännares visdomsord

  1. Åh tack! Härligt med lite uppfriskande kunskaper från en kännare! Nu behöver jag inte längre känna mig orolig för att inte ha koll… 😉

  2. Det var verkligen en helt ny vrist på det här med vinkänning, men så bra. Tror du att de som gått fina utbildningar till somlier, tycker det här är en enklare väg ur det hela gällande deras kunskaper. Kanhända de tycker som vi, kul med varianter. Ha det så gott! 3 M

  3. Hahaha!

    Jag kan komma med lite mer information: En Gran Reserva är den stora (Gran) femlitersdunken som man har i reserv i garaget 🙂

  4. Tusen Tack för all information. Den kan vi ha nytta av när vi ev i morgon ska åka över till Åland och ev köpa något gott att dricka!

  5. Ha ha…oj vad man skulle kunna allt där då:) 🙂 jag dricker nästan aldrig vin, så detta var en riktig kurs i vinsorter till mat. Kanske man måste prova nu då när vi kommer närmare vårt resmål:) Kram

Kommentarer inaktiverade.