Kampanj för säker camping i sommar

Bilprovningen och SWECamp satsar på säkerhet    Det berättar Bilprovningen i ett pressmeddelande

Kampanj för säker camping i sommar

Snart är campingsäsongen här. Då är det viktigt att känna sig säker inte bara på vägen utan också på campingen. Trasiga slangar och läckage på gasolutrustningen kan leda till allvarliga konsekvenser. För att uppmuntra husvagnsägare att göra en gasolkontroll genomför Bilprovningen och SweCamp kampanj ”Campa säkert i sommar”.

Sedan 2009 ingår inte gasolkontroll, enligt nya EU-regler, i den obligatoriska besiktningen av husvagnar och husbilar. Likväl kan trasiga slangar och läckage på gasolutrustningen leda till allvarliga konsekvenser. Då kontrollen var obligatorisk underkändes cirka 5 procent årligen på grund av läckage i gasolutrustningen.

Gasolkontroll – en billig försäkring
För att uppmuntra ägare av husvagnar och husbilar att låta göra en gasolkontroll, som numera erbjuds som en tilläggstjänst, upprepar Bilprovningen och SweCamp med start från idag den 19 april fjolårets kampanj ”Campa säkert i sommar”.

Till alla kunder som väljer att göra en gasolkontroll delar Bilprovningen ut ett häfte med värdecheckar hos SweCamp, motsvarande mer än kostnaden för gasolkontrollen. Det är en prisvärd försäkring mot svåra olyckor.

Så görs gasolkontrollen
Bilprovningen kontrollerar slangar, rörledningar och övriga komponenter samt undersöker om det har uppstått skador, förslitningar eller sprickor i och under fordonet. Även fästanordningen för gasolflaskor kontrolleras och därefter sker en täthetskontroll av systemet.

Fordonsägaren får ett protokoll med resultatet. Det är endast rådgivande och rapporteras inte till någon myndighet, men Bilprovningen rekommenderar att alla eventuella brister åtgärdas innan fordonet används. Om inga brister noteras får fordonsägaren ett märke ”Genomförd Gasolkontroll” som appliceras utanpå husvagnen eller intill gasolinstallationen.


10 reaktioner på ”Kampanj för säker camping i sommar

 1. Visst är det väl bra med gasol kontroller. Då kanske alla kan känna sig säkra på campingar…med tanke på att man står så nära varandra:) kram

  1. På campingar tycker jag att jag får ett bättre”space” än på ställplatser – där är det riktigt otäckt ibland 😦 Å andra sidan kan det vara precis tvärtom….

 2. Det här med att man står nära varandra på ställplatser utomlands har vi ibland klagat på. Det är faktiskt riskabelt och man vet ju inte om grannen har kollat in gasolanläggning. Det värsta vi varit med om var i Berlin, en gång. Då kunde man knappt öppna in bodelsdörren. Vi påtalade de internationella bestämmelserna och sa att vi skulle anmäla, men det brydde de sig inte om. Ville ha in så många som möjligt. Men vi åkte därifrån tidigare än planerat. Många andra än vi var också irriterade. Bra att du tar upp farorna! 3 M

  1. Vi har också lämnat nån ställplats. Det blir otrevligt och jag behöver lite rymd omkring mej. De internationella bestämmelserna du skriver om får du gärna vidarebef. till mej om du har nån länk e dyl. Jag trodde bara det var rekommendationer från brandmyndigheten i Sverige som hade synpunkter på detta 😉

 3. Viktigt – ja, jätteviktigt!
  Att göra en gasolkoll vid besiktningen är en billig försäkring för att känna trygghet med sin egen gasolanläggning… men som sagt – man vet ju inte om grannen på ställplatsen eller campingen har kollat sin…
  Bra att Bilprovningen har kampanj (tyvärr besiktade vi två dagar för tidigt och missade värdecheckarna) – hoppas att alla tar vara på möjligheten till att få en genomgång, för säkerhets skull….
  Ha en bra dag!

  1. Även om man tycker att man har en ny bil kan faktiskt kopplingen till själva flaskan torka och ge sprickor. Vi har i princip bytt den lilla packningen varje år. En bra dag till dej med 🙂

 4. Jag frågade på Bilprovningen för ett par veckor sedan, när jag besiktade vår snart två år gamla husbil. Vad är era erfarenheter av att testa Gasol på fritidsfordon? På årsmodell 2000 och nyare, hittar vi i stort sett aldrig några fel. Då hoppade jag över testet, Smålänning som man är.

  1. ”i stort sett aldrig några fel” nä, men om det händer… Å andra sidan är inte jag smålänning 😀

 5. Ja inte vill man stå så nära varandra så man knappt får upp dörren,otrevligt värre !!!
  Och skulle det hända nån olycka så blir väl det katastrof !!!!
  Nej vi föredrar plats emellan o gärna fricamping o ingen ihopklämd camping……
  Ska bli kul att upptäcka Danmark o Tysklands ställplatser,där verkar det bra ordnat !!!
  Besiktade för 2 veckor sen snart o killarna såg att bilen bara är ett år gammal så då
  hoppar vi över det tyckte de,o det var ju rätt tänkt !!!!

  1. Hoppas vi får följa er på er blogg när det blir dags för er resa. Och att ni ska slippa trånga ställplatser 😉

Kommentarer är stängda.