Hedemoraelever på plats i Bauska, Lettland

Martin Kochgymnasiet har som tradition att hjälpa utsatta familjer i Bauska, Lettland. Sju tjejer på Barn-och Fritidsprogrammet har samlat ihop ca 50 000 kronor och i förra vecka var de iväg till Lettland för att på plats se att hjälpen verkligen kommer fram. De fick tillsammans med socialarbetare överlämna mat och nyttoprylar som inköpts för pengarna. Nedanstående artikel var publicerad i Bauskas Tidning. Och naturligtvis är jag som mamma extra stolt eftersom min Ida finns med 🙂

Zviedru ģimnāzisti ierodas uz sociālo praksi

Inga Muižniece 19.04.2012. 17:17   Izdrukāt
Bauskā 19. aprīlī ieradās Zviedrijas pilsētas Hedemoras Martina Koha ģimnāzijas izlaiduma klases audzēkņi un skolotāji. Viņiem jāveic obligātās sociālās prakses uzdevums, 20. aprīlī apmeklējot trūcīgās ģimenes ar bērniem Bauskas novada Ceraukstē, Īslīcē, Dāviņos.
Gatavojoties šim braucienam, skolēniem vispirms bija jāsavāc ziedojumi, lai par šo naudu Latvijā nopirktu ģimenēm vajadzīgo pārtiku un citas lietas. Sociālā prakse viņiem liek iepazīties ar cilvēkiem, kuri dažādu iemeslu dēļ ir atkarīgi no sociālās palīdzības.
Hedemoras pārstāvjus uzņem Bauskas novada sociālais dienests, informē tā vadītāja Iveta Kubliņa. Šāda sadarbība ar Hedemoras Martina Koha ģimnāzijas skolēniem izveidojusies pirms vairākiem gadie
*************************************************

Nedanstående artikel fanns publicerad i oktober, förra året, men jag har tagit med den nu så du får hela bakgrundshistorien

Hedemoraelever hjälper utsatta familjer i Bauska
Fem tjejer gick sitt tredje och sista år på Martin Koch-gymnasiets barn- och fritidsprogram förra läsåret. De drev då projektet Hjälp oss att hjälpa och där de fortsatte den tradition som finns vid Martin Koch att stödja utsatta familjer i lettiska Bauska. Under sitt projekt samlade de in i runda tal 32 000 kronor.
Nu har Ida Fajersson, Mariam Bouzaidi, Anna Westerlund, Lisette Nordahl, Emelie Green, Jennifer Herr och Mikaela Lindström som detta år går sitt sista år på barn- och fritidsprogrammet tagit över och ser till att traditionen får leva vidare. Och de får hjälp av läraren Kristina Karls. Under läsåret ska de i sitt projektarbete samla in pengar till stöd för utsatta familjer och målsättningen är klar.– Vi ska samla in mer pengar än vad de gjorde förra året, säger Mariam Bouzaidi.
Pengar som de under våren tar med sig när de reser till Bauska och där de på plats kommer att använda för att köpa in saker som de utsatta familjerna är i behov av. För att vara säkra på att hjälpen verkligen når dit den som bäst behövs har de kontakt med samma socialsekreterare i Bauska som förra årets grupp hade. I samband med Martin Koch-gymnasiets öppna hus 27 oktober kommer de sju tjejerna att sälja hembakat bröd och även informera om projektet.– Vi kommer också att visa bilder som förra gruppen tog när de var över, säger Anna Westerlund.
 Och samtliga sju tjejer är överens om att bilderna visar att hjälpen verkligen behövs.– Man ser att de bor i ruckel med jordgolv, säger Emelie Green. Tjejerna kommer även att vara ute på stan med insamlingsbössor och söka kontakt med sponsorer för att få in pengar. En tanke de har är att få alla program på gymnasiet att ställa upp en dag och jobba för projektet. Det handlar dock inte om något dagsverke utan att eleverna ska jobba på skolan i sina ordinarie program. Ida Fajersson ger som exempel att eleverna på fordonsprogrammet skulle kunna hjälpa folk att byta däck mot att de skänker pengar till insamlingen.
 

2 reaktioner på ”Hedemoraelever på plats i Bauska, Lettland

  1. Så spännande och så bra att kunna göra en sån här sak – verkligen bra gjort av tjejerna!
    Har ett par goda vänner, som två gånger om året samlar in kläder, leksaker, hygienartiklar, mm till ett barnhem i Litauen och som personligen och på egen bekostnad kör dit sakerna också…
    Men som sagt en eloge till duktiga tjejerna 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.