Fästingarna ökar

Fästingarna har vaknat och verkar i år kunna bli fler än någonsin. Det behöver inte vara mer än fem plusgrader för att fästingarna ska vakna till liv, och risken finns att de blir extra många just i år. Fast det tror jag nyheterna säger varje år

Bilden lånad från SVT
Antalet fall där människor insjuknar i TBE har ökat de senaste tio åren. För den som smittas av den obotliga sjukdomen TBE följer livslånga symptom som påverkar både vardag och arbete. Fästingarna har ju spridits längre och längre norrut, i Sverige och nu är det i princip bara i fjällkedjan dessa små eländiga kryp inte finns …. Än…Även ute i Europa ökar fästingarna i antal  
För att skydda sej mot TBE är det vaccinering som gäller. Tre doser vaccin ska man ta i ett första skede. Sedan ska underhållsdoser tas var tredje eller femte år. Så för att skydda sej inför detta år, är det hög tid att starta vaccineringen.
För något år sedan läste jag om att en parkförvaltning gett sina medarbetare vitlökskapslar som skydd mot fästingbett. Och betten hade minskat. Därför äter jag vitlökskapslar. Och jag har faktiskt inte heller fått något mera fästingbett, än det jag fick i Skärgården sommaren 1997
Har du nåt bra sätt/idé om hur man skyddar sej mot dessa små, hemska varelser? 

3 reaktioner till “Fästingarna ökar

  1. Ibland har vi diskuterat om det är så att vissa människor \”drar\” till sig de små elakingarna. Mannen har haft flera och jag aldrig någon. Vår nuvarande hund väldigt få, medan den gamla var som en magnet. Vi har vaccinerat oss, men ska fylla på i vår. Ha'det. 3M

  2. Vi har varit förskonade från dessa djur, vet inte vad det beror på. Kanske att de inte är så aktiva på västkusten.

Kommentarer är stängda.