En smak av min barndoms jular

Till middag i kväll gjorde jag lutfisk. Det är flera år sen jag åt det, eftersom resten av familjen inte vill ha det. Men tillagad i ugn, med vit sås, potatis och salt och kryddpeppar smakar det hur gott som helst. När jag växte upp, hade vi alltid det till middag i anslutning till julen så det har varit en gammal tradition. Det var inte nödvändigt att ha det på julaftonen utan det kunde vi äta nån dag före eller kanske på Annandag jul. 

På julaftonen var det alltid julbord. Hemma hos min mor och far, fanns bla pressylta, kalvsylta, griljerad skinka, ost, bröd, egen stoppad julkorv, inlagd sill, sillsallad, rimmad tunga och allting var helt hemlagat. Under hösten köptes en färdigstyckad gris. Sedan tog mor reda på precis allting. 

Jag kan villigt erkänna, att vad gäller julbestyr, så går jag inte i min mors fotspår. Hos oss är allting hemköpt istället för hemlagat…. Och inte är det sådana mängder heller. Har du tagit med dej nån jul-mats-tradition från Ditt barndomshem? 

6 reaktioner till “En smak av min barndoms jular

  1. Vi åt alltid julbord till lunch på julafton och sen torsk med senap på kvällen (det senare var nog en variation på det där med lutfisk eftersom ingen gillade det). På juladagen var det rimmad oxbringa med potatismos.Njä, jag håller inte i det där. Däremot blir det julbord förstås med viktiga ingredienser som sill, janssons och skinka. Och mycket blir färdigköpt, det är skönt att slappa lite på julen 🙂

  2. Skinka, självklart. Lika självklart ska det vara en FÄRSK skinka, alltså inte rimmad. Eftersom det alltid var min mor som tillagade den, var det inte helt lätt att när den dagen kom att komma ihåg hur den skulle göras i ordning. Och inte är det helt lätt att hitta en färsk skinka heller. Men jag börjar lära mig.Värmlandskorv där emot har jag inte gjort – även om receptet finns någonstans – och jag varit med många gånger och gjort det. Men det är sådant som kräver flera personer…

  3. Mina finska lådor är ett måste och en tradition från min mamma som kommer från Finland. Dessa går inte att köpa utan måste göras själv, det enda som jag köper färdigt nu mot förr är julkorven. Rullar köttbullar, gör kåldolmar, janssons och skinkan ugnsbakas och griljeras, bakar lite bullar och nån kaka:)Lutfisk har aldrig ätits av mig…..förekom inte i mitt hem heller….varför vet jag inte.

  4. den tradition som jag tagit med mig gäller inte mat, utan att få öppna ett paket på morgonen. Välja, vraka och klämma o känna..spännande!även här har jag dragit ner på maten rejält, kommer ihåg all mat som fanns på mammas bord..och hur mkt som var över de närmsta dagarna och allt bestyr med att laga maten…phu!kram

  5. Spännande att höra om era traditioner och kul att få lite nya tips!Freedomtravel – rimmad oxbringa har jag aldrig smakat faktiskt. Låter lite som \”salta biten\” som man kunde köpa på konservburk.Ninna – färsk skinka låter lite spännande annorlunda. Och korv, ja då krävs det många händer som samarbetar…Leena – Helt klart lite annorlunda med finsk låda. Vad är det för gott i den? Deciree – God Jul till dej med! Agneta – Har du varit så snäll att tomten lämnat några paket till dej då?! :p

Kommentarer är stängda.