Recension – Ögonblick som förändrar livet

Jag har precis lyssnat klart på boken Ögonblick som förändrar livet En titel som mycket bra beskriver hur Annika Östbergs livsögonblick förändrat hennes liv. I olika inriktningar. Hon beskriver, öppenhjärtligt, hur hon flyttade med sin mamma till USA. Mamma gifte sej med en amerikan men Annika fann sej aldrig tillrätta, med livet i väst och med sin nya familj. Hon rymde som 13-åring och som ensam, ung flicka på drift, är det inte svårt att gissa sej till resten. Knark, prostitution och bedrägeri blev hennes vardag. En ond cirkel, för att skaffa sej mat och kläder. Männen passerar revy – alla på ”fel sida” vad gäller laglydighet.

När hon och hennes dåvarande pojkvän blir fast för ett polismord hamnar de båda i fängelse. Mordet begås av pojkvännen, men Annika var på plats och blir dömd för medhjälp till mord. Hon döms till  first degree murder vilket betyder 25 år till livstid. Berättelsen som följer ger en inblick om hur ett amerikanskt stadsfängelse upplevs. Stenhård diciplin, nedlåtande behandling av vakter, men även hur god vänskap kan växa fram, mellan kvinnorna som var livstidsdömda.

Innan jag började lyssna på boken, hade jag en bild om att detta kommer att vara något ömkansvärt, en snyftare. Så är det inte alls. Annika berättar raktfram och naket, utan vare sej hyckleri eller förskönande. Trots 28 år i amerikanskt fängelse och med ytterligare 2 i Sverige, känns Annika som en ”hel” människa och jag rekommenderar dej verkligen att läsa/lyssna på boken.

6 reaktioner till “Recension – Ögonblick som förändrar livet

  1. Deciree – ljudböcker är suveränt. Har lyssnat på flera som jag troligen inte skulle orkat läsa och upptäckt nya författare.Freedomtravel – Tror inte du ångrar dej. Ofta kan ju en biografi bli att framhäva författaren(hurra va jag är bra)men inte i detta fall.Elisabeth – inte för långt i framtiden hoppas jag :)Agneta – ljudboken lånade jag på biblioteket, så nog finns den där.

  2. har just läst Annica Östbergs bok, den förändrade min bild av henne, hur livet kan bli av olika anledningar. Läsvärd.

Kommentarer är stängda.