Husbilslängtan

I väntan på årets eskapader kommer ett litet utdrag från vår resedagbok 2004

Uppe med tuppen. Kl 8 går lokalbussen till Florens. Biljetter (€ 2.90 per person tur o retur) har vi köpt i campingens reception. Det finns även möjlighet att ta tåget från byn, men vi väljer bussen. Och det är vi glada för. Vi åker igenom ett landskap som är så underbart vackert. På slingriga vägar, genom byar och trånga passager där vi knappt skulle vilja köra en liten personbil. Vid ett tillfälle kändes det som om bussen och en mötande grönsaksbil skulle kilas fast i varandra. Men på italienskt vis – med många yviga gester – tog vi oss förbi.

Vi ser Florens på avstånd, vi kommer in i denna mytomspunna stad via Fiesole. Den stad jag ser är andlöst vacker och det blir kärlek vid första ögonkastet. När vi klivit av bussen tar vi oss först till Duomo (Cattedrale di S Maria del Fiore)

Vi köar en kort stund innan vi kan börja gå de 463 trappstegen upp i tornet. Runt, runt och högre och högre. Ibland finns små gluggar vi kan titta ut genom och även här är utsikten över stan hänförande. Väl nere igen sätter vi oss i skuggan av Battisterio di San Giovanni och äter en medhavd lättlunch. Med utvilade (!?) ben strosar vi över Piazza della Signorina, tittar på Michelangelos ”David” och en mängd andra statyer. Några av statyerna var levande och rörde sig som sömngångare. Fränt att se. Vi strosar vidare mot floden Arno och Ponte Vecchio. På en Trattoria köper vi lite lunch. Det blir pizza och smörgås. Vi orkar med att bese några fler gränder innan bussen tar oss till baka till campingen. När vi väntar på bussen bestämmer vi oss för att äta lite glass och går in på en Gelateria. En varsin strut med två kulor glass ska bli gott. Döm om vår förvåning när vi ska betala – 24 € för fyra glassar!!
Strax före kl 18 är vi tillbaka vid campingen och vi kunde slänga oss i poolen. Det har varit en varm, svettig, tröttsam men helt fantastisk dag. Och flickorna, som då var 11 och 9,5 år instämmer. Florens är definitivt en stad vi kommer att återvända till.