Hobbytid

Vad är då en hobby? Ja inte bara en husbil – fastän den är störst (!) av alla hobbies jag har… I Ordboken står det ”fritidssysselsättning” Alltså nåt jag gör på fritiden. Fri Tid. Tid som är fri. Fri från vad? Inte från sysslor i alla fall. Det är ju på fritiden jag sysslar som mest – med det jag tycker är roligt. Fast det stämmer ju ändå inte helt – jag tycker ju mitt arbete är roligt också. Och det sysslar jag ju bara med några timmar om dagen. Nej nu blev det invecklat…

Att måla akvarell är en fritidssysselsättning – en hobby. Lätt att ta med i Hobbyn! Bara lite färg, några penslar och ett bra papper behövs. Sen är det bara att sätta igång. När jag började kände jag helt plötsligt att jag måste måla. Det var nästan som ett tvång, att något skulle ut. Jag resonerade en del med mej själv – för jag kan ju inte måla, inse det. Men längtan blev för stark så jag sprang iväg och köpte färg, papper och en pensel. Och döm om min förvåning när det blev en akvarell.


Sedan dess har jag gjort en och annan tavla. Och det finns till och med de som sagt att de ska betala penningar för att ta med en tavla hem. Vilken tur att jag inte lyssnade på mej själv – fastän jag försökte tala om att jag inte kan måla. Att se färgerna bilda en enhet, att ett minne växer fram och fastnar på ett papper. Att skapa något som gör mej glad och varm inombords – det är också att livsnjuta

Sån tur att mina hobby-intressen förändras.

*****************

Tänkte på det här med tid. När vi gjort våra resor till olika länder kring Medelhavet har jag ofta sett många som sitter på café, med en liten Espresso som kan räcka hur länge som helst, prata och ta det lugnt. Eller sitter på en bänk i skuggan och samtalar om livets väsentligheter eller det senaste byskvallret. De ser ut att ha all tid i världen. Ingen stress, inget jäkt. De tar dan som den kommer, händer nåt tråkigt löser vi det då. Ingen idé att oroa sig för nåt som kanske aldrig inträffar. De ser ut att ha förmågan att leva här och nu. Är det bara vi svenskar som har monopol på att springa runt som tokar? Varför har vi så bråttom? Jag behöver bli bättre på att äga tiden, så inte den äger mej, så själen hinner ikapp.

Åtminstone jag behöver göra livet enklare. Jag har redan lärt mej massor på våra resor, men fullärd är jag inte än. Kanske jag aldrig blir det.

Jag kan skapa en tio sekunders blomsteräng i min tankevärld när jag behöver det. Min fantasiförmåga kanske kan hjälpa mej mäkla fred i tider av kaos…

Idag är igår imorgon…

************

Tid är pengar – det är ju ett talesätt. Jag tänkte på ett annat talesätt, nämligen Det är tanken som räknas. Det säger vi nog alla då och då.
–”Hejsan! Jag hade tänkt att…. ”
– ”Äsch det gör inget- det är ju tanken som räknas….”

Eller?

Jag håller med en föreläsare jag hörde som sa att det är bara handlingen som räknas, inte tanken. Och jag håller med honom till hundra procent. Tänk dej själv att ha följande samtal:
Min chef kommer in till mej och säger: ”-Hejsan! Jag vill bara berätta för dej att jag tänkte ge dej en bra löneökning i år. (Nu börjar jag le och tänker att det här blir bara hur bra som helst) Du har ju gjort ett jättebra arbete under året. Jag är storligen imponerad av din kapacitet (Nu är det tur att att mina öron sitter där dom sitter för större än så här kan jag inte le!) Men du förstår att när jag började räkna på ekonomin kan jag inte ge dej dom 5000:- i månaden som jag tänkt utan det finns bara utrymme för 500:-. Jag hade sett fel på en nolla, Men du vet – det är ju faktiskt tanken som räknas.”
Leendet har helt säkert försvunnit vid det här laget. Och jag kan inte annat än att hålla med föreläsaren – det är handling och inte tanke som räknas

2 reaktioner till “Hobbytid

Kommentarer är stängda.