Norrbyskär

Vi gjorde en utflykt till Norrbyskär igår. Norrbyskär är en ögrupp i Västerbottens skärgård, ca fyra mil söder om Umeå. Passagerarbåten gick från hamnen. Biljett köper man på plats.

1890 kom Frans Kempe, dåvarande VD för Mo och Domsjö AB, ut till skären och såg då möjligheten att bygga ett helt samhälle på ögruppen. Han hade en personlig bild av hur ett idealsamhälle skulle planeras och han förverkligade dessa visioner genom att bygga upp industri, bostäder, kajer, skola, affär och allt annat som hör till ett komplett samhälle på mindre än fyra år. Han lockade arbetare med en standard utöver det vanliga och priset de fick betala var absolut lojalitet gentemot bolaget. Denna fascinerande historia är berättelsen om ett samhälle som byggdes ute i havet, om människorna som levde och arbetade där, om hur industrin blomstrade och kom att bli en av europas största och om hur samhället sedan försvann och åter lämnade öarna utan fast boende befolkning.

En modell över öarna visar hur det såg ut

Det är otroligt fascinerande att vandra omkring bland hus och informationsskyltar. Att lära mer om flottning och sågverk och se hur människorna i detta samhälle levde och verkade. En mycket intressant och spännande tur som verkligen rekommenderas.

10 reaktioner till “Norrbyskär

 1. Vår historia är ofta intressant, men så sällan mina ägare tar del av den. Förra sommaren stannade de dock några extra nätter på Rugen för just det historiska, så de kanske är på ”rätt” väg.. 🙂

 2. Trevligt med utflykt😄Det är alltid kul att se sig omkring där man befinner sig. Tänkte att ni köpt en drönare när jag såg bilderna ?🤔Ha det fint. Kram

  1. Att upptäcka nåt på orten vi besöker är spännande.
   Hihi nej nu det har vi inte gjort, det är bilder från en modell i museet
   Detsamma till er
   Kram

Kommentarer är stängda.