Krav på handsfree vid bilkörning

Informationschefen Jon Stenbeck, på Motormännen är glad idag. I ett pressmedelande ( från CisionWire) meddelas att Trafikutskottet idag har meddelat sitt ställningstagande, att man vill förbjuda användning av kommunikationsteknik vid bilkörning som kraftigt försämrar uppmärksamheten.

En lag om krav på handsfree kan hindra många olycksfall i trafiken och gör att trafiksäkerheten ökar på våra vägar. Sverige är idag det enda landet inom EU som saknar denna lagstiftning.

– Det är med glädje Motormännen tar emot dagens besked från trafikutskottet. Vi har de senaste fem åren arbetat enträget för att även Sverige ska få en lagstiftning om krav på handsfree eller motsvarande utrustning vid mobilanvändning i samband med bilkörning, säger Jon Stenbeck, informationschef för Motormännen.

– Vi är övertygade om att en lagstiftning så som trafikutskottet har beskrivit den tillsammans med effektiva informationskampanjer är det bästa sättet att stävja det trafikfarliga beteendet. Det är på tiden att Sverige får en lag som hindrar att man t ex sms:ar eller facebookar under bilkörning, säger Jon Stenbeck.

Läs mer om Motormännens syn på sms:ande under bilkörning här.

Nu hoppas i allafall jag på att det blir ett lagkrav på handsfree vid bilkörning och med tanke på nedanstående bild hoppas jag du tycker detsamma!


Var uppmärksam när du kör

18 reaktioner till “Krav på handsfree vid bilkörning

 1. Tycker det är helt rätt, nu när även Albanien infört förbud…
  Sedan vet jag, av egen erfarenhet, att det är inte hållandet i luren som är det största problemet.
  Det är själva samtalet, som gör att man inte är med i traiken. Hur många gånger har jag inte, trots handsfree, glömt bort att svänga av etc. etc.

  1. Visst är samtalet också betydande, men åtminstone jag blir ganska rädd när jag ser en sms:ande långtradarchaufför som brakar RAKT igenom en rondell utan att minska på hastigheten….
   Ha det gott 🙂

 2. Jag har vid två- tre tillfällen har jag åkt fast för fortkörning. Vid varje tillfälle har jag pratat i mobilen. Vid ett annat tillfälle hade jag medpassagerare i bilen och var på väg in i Stockholm. En ny och riktigt stor kund ringde. Säljare som jag är och engagerad i samtalet, så körde jag fortare. När samtalet var över, sa de andra till mig i bilen, ”Vet du om att du körde fortare och fortare ju mer du pratade, till slut var du uppe i 140 km. Slutsats mobilprat och bilkörning och framförallt utan handsfree hör inte ihop. Kram.

  1. Inte ens vi kvinnor (som har en sån fantastisk simultanförmåga) klarar dessa två moment så bra. Även om jag inte ”åkt dit” så vet jag att jag blir en sämre bilförare om jag talar i telefonen – även med handsfree. Kram

  1. Det är faktiskt lite märkligt att det dröjt så länge. I Sverige är vi ju ganska på att förbjuda både det ena och andra… 🙂

 3. Ojoj, man undrar ju lite hur den där bilen lyckades med det… krävs väl lite mer galenskap än att prata i mobilen. Men att prata i mobilen är väl förbjudet i de flesta andra länder, så det är lite lustigt att det är ok här.

  1. Nog är detta en galen olycka och det känns välbehövligt med en reglering så man slipper se fler tokigheter 🙂

 4. Det måste ha varit en vådlig färd! Handsfree verkar behövas eller att man stannar till vid vägkanten när det är dags att prata. Så är det i Spanien. Ha dé!

  1. Att stanna är ju klart det bästa, då kan ju den man pratar med få ens totala uppmärksamhet och det kanske han/hon gjort sej förtjänt av 😉

 5. Tummen upp! Det var på tiden. Jag har alltid varit emot detta med mobilpratande och bilkörning. Det går faktiskt att stanna till för att prata, när mobilen ringer. Handsfree är dock bättre. För länge sedan var jag mycket nära att bli. Påkörd vid en parkeringsplats i en mindre ort. Föraren som pratade i mobilen startade sin bil för att backa och såg mig inte. Hade jag inte hoppat undan, hade det slutat illa. Nästa gång satt jag själv och körde, när jag blev påkörd bakifrån av en mobilpratande taxiförare. Han hade inte ens märkt, att jag hade blinkat för att svänga av och t.o. M. Börjat sakta in, utan brakade in bak i full fart. Som Elisabeth säger är spanjorerna bättre på att stanna för att prata i telefonen, men det gäller inte alltid.

 6. Det var verkligen på tiden, som jag har väntat på detta. Ser bara runtomkring där vi bor, alla dessa fortkörande mobilpratare! Ligger man bakom en bil och den börjar köra ”lite konstigt” så nog är det med en mobil i handen. Sedan tror jag också att själva samtalets innehåll påverkar körandet men att ha bägge händerna på ratten skadar inte, enl mig.
  Kram och trevlig helg

  1. Visst kan man se på beteendet, på ganska långt håll om det är en mobilpratare. Kram och detsamma

 7. Det är faktiskt inte en dag för tidigt. Har aldrig förstått Sveriges hållning i den här frågan. Men som i de flesta fall, Sverige tror de är bäst i allting. Redan när vi flyttade till Tyskland på 80-talet var det obligatoriskt med handsfree om man hade mobiltelefon. Det är ju mycket trafik där, men våra vänner som kom hit på besök trodde inte sina ögon när de såg svenskarna och deras telefonvanor. Det är ju farligt, bara man kollar upp lite så har många olyckor av allvarlig art hänt pga. telefon och andra störmoment. En sak i taget, bilkörning kräver full koncentration! Äntligen. Trevlig helg. Kram 3 M

Kommentarer är stängda.