Nya körkortsegler

Idag börjar de nya körkortsreglerna att gälla.

Den nya C1-behörigheten är kanske det vi husbilister främst funderat över. Istället för att ta ett vanligt C-körkort kan man med denna behörighet framföra personbilar på upp mot 7,5 ton, till exempel tyngre husbilar. Detta är aktuellt för personer som tagit B-körkort efter den 1 juli 1996. Åldersgränsen för att övningsköra och genomföra kör- och kunskapsprov kommer bli 18 år och det som krävs är att man innehar ett B-körkort. Har man tagit sitt B-körkort innan den 1 juli 1996, och inte fått det återkallat någon gång gäller fortfarande de tidigare bestämmelserna på obegränsad totalvikt av personbilsregistrerade husbilar, varken C-körkort eller C1 behövs i detta fall.

Möjligheten att ta BE-körkort kommer fortfarande finnas. Här gäller begränsningen att släpet inte får överskrida 3500 kilos vikt. Traditionell B-behörighet kommer finns kvar och tillåter fordon och fordonskombinationer (bil plus släp) på maximalt 3,5 ton.

Bakgrunden till förändringarna är ett EU-direktiv, och syftet är att få trafiksäkrare och enhetligare körkortsbestämmelser inom hela EU. Med tanke på framförande av campingfordon – Har du funderat på att skaffa nytt körkort eller kommer det att funka, det du redan har?
Unknown


2 reaktioner på ”Nya körkortsegler

  1. Vi har ”turen” att ha gamla B-kort och får därför köra enligt de nya reglerna båda två. Mats har dessutom C-behörighet som han har förnyat genom åren. Det ör ju bl.a. Läkarkontroll för att få behålla deb behörigheten, vilket vi tycker är helt rätt. Man kan tycka att vi borde se på körkort på ett lite mera annorlunda sätt, inte som en livslång rättighet, utan istället en skyldighet att hålla sig up to date och vara någorlunda frisk. Det är alltför många som inte borde köra bil överhuvudtaget. Vi borde ha kontroller med jämna mellanrum både i körskicklighet, trafikvett och regler. Du kan idag köra bil igen efter 30-40 år sedan du tog körkort, därför att du har det!? Är det klokt? Kram 3 M

Kommentarer är stängda.