Nyårsafton så här långt…

… har bestått av en massa god mat – hela dan! Vi har också läst på lite vad gäller vett och etikett. Här kommer några tips från Etikettdoktorn:
Besticken placeras utifrån och inåt i den ordning som de kommer brukas. 
Besticken ska placeras så att knivar ligger till höger om tallriken och gafflar till vänster. De bestick som ska användas först ska ligga längs ut, eller längst bort från tallriken.
Har man soppa, som ju serveras först, ska soppskeden ligga längst ut till höger. Det som äts med enbart gaffel, t ex hummer placeras till höger.
Varmrättsbesticken ska ligga närmast tallriken. Har man en förrätt där man använder kniv och gaffel ska dessa förrättsbestick placeras närmast utanför varmrättsbesticken. Bestick kan även ligga ovanpå den tallrik där de ska användas, vid förslagsvis en framdukad förrätt. 

Efterrättsbestick brukar vanligen utgöras av en dessertsked eller dessertgaffel. Denna placeras vid tallrikens överkant med skedens skaft åt höger, gaffeln åt vänster. 

lunch

Till lunch blev det oxfilé med klyftpotatis och kantarellsås. Som du ser så kör vi bara med ett par bestick, så vi är inte så proffsiga. Under dagen har vi slappat i soffan, fikat och tittat lite på TV och läst bloggar

Carpaccio
Middagen ikväll börjar med en carpaccio på nötkött med strimlad parmesanost, till förrätt

hummerSedan följer en gratinerad hummer

pannacottaDet hela avrundas sedan med en pannacotta med lite hyvlad choklad ovanpå.
Cava
Lite Cava till det, så går det ingen nöd på oss denna nyårsafton 🙂

 


9 reaktioner på ”Nyårsafton så här långt…

  1. Mums vad god mat:-) Här har vi bara ätit pizza…jag vet:-) tråkigt en nyårsafton. Men är vi sjuka så…Nu släpade jag mig fr soffan till datorn för att kolla in mina bloggvänner. Såg mumsigt ut kära vän. Kramen

  2. God fortsättning på Nya Året.
    Maten ser jättegod ut, men som Dessan skrev, är man sjuk så blir det därefter, jag skålade in med Alvedon brustabl, förkylningen hänger sig fast!
    Kramiz

  3. Det är nog första gången på 15 nyårsaftnar som vi inte ätit hummer. Men barnbarnen ville inte ha hummer, men väl löjrom. Så det fick bli förrätten för oss. Hade vi fått bestämma hade det nog blivit fisk istället för oxfilé. Men er meny såg härlig ut. Cava är ju också gott, om den är torr. Låter som ni hade en tiptop kväll. Ett riktigt gott nytt år på er och stora nyårskramar från 3 M

  4. Ojoj, vad mycket att tänka på! Tur att vi firade enkelt med buffé på stranden 😉 God fortsättning på det nya året önskar vi, med hälsningar från Malaysia!

Kommentarer är stängda.