Helt OK att fortsätta SMS:a när du kör

Det blir inget förbud mot att skriva sms och prata i telefon utan handsfree när du kör bil!

Det här framkom i dag när VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut lämnade över sin utredning till regeringen. Däremot föreslår de flera olika åtgärder för att minska riskerna när förare pratar i telefon och skickar meddelanden när de kör.

Bland annat hoppas man nu på ny teknik som exempelvis kan varna när föraren tappar uppmärksamheten. Detta tillsammans med mer utbildning och bättre omdöme bland bilförarna hoppas man nu ska väga upp och minska riskerna med att använda telefonen vid bilkörning.

Sverige, Albanien, Serbien, Moldavien, och Malta är de enda länderna som tillåter att föraren använder mobiltelefonen under körning utan handsfree.

Håller du med utredarna eller tycker du att detta är trafikfarligt?
Eller är det skillnad på att ringa upp och tala med nån kontra att sms;a kompisen?


10 reaktioner på ”Helt OK att fortsätta SMS:a när du kör

 1. har ju som sagt provat att smsa en endaste gång medans jag körde…gör aldrig om det!!! Pratar gör vi i bilens handsfreesystem, riktigt bra!

 2. Prata om man har handfree kan väl va ok, inte tappar man väl mer fokus på körningen om man pratar i telfon jämfört med pratar med passagerare eller har en skrikig bäbis i barnbilstolen bredvid osv. Men sms:a tycker jag INTE man ska göra!!!

 3. Tja, vad ska man säga. Är utredarna fortfarande kvar i sandlådan, eller? Kan inte förstå inställningen. Det är klart man inte skall vara upptagen av någonting annat än just det man håller på med, alltså bilkörningen. Det är inget att överhuvudtaget diskutera. Tycker vi! 3M

 4. Lite underligt att Sverige har en annan uppfattning här än nästan alla andra länder…

  SV: Jag kan tycka att det är intressant att läsa om både positiva och negativa saker, fast jag vill definitivt inte läsa något som är negativt hela tiden… Och sen menade jag det här med att man kanske inte skriver om alla delar i sitt liv i en blogg… Vad roligt med nytt jobb! Får man fråga vad det är för jobb?

 5. Jag använder väldigt sällan mobilen när jag kör…..tycker det är helt onödigt. Smsa skulle jag inte våga göra, det tycker jag är trafikfarligt……

 6. Jaså, du har varit på Malta 🙂 Ja påsken här är fin, men lite regnig detta året tyvärr :/ Men sommaren är UNDERBAR! Speciellt september när det är varmt men inte svettigt och havet ligger på 26-27 grader 🙂 Ang bilkörning och mobil tycker jag att man kan prata (jag håller alltid telefonen mellan axel och öra så jag har bägge händer fria) men INTE smsa!!!!! När man smsar tittar man ju för tusan neråt och inte på vägen……

  1. Ja och på Malta tyckte jag faktiskt trafiken var lite otäck. Vår taxicahufför körde som en bröd-tjuv, utan mobilprat!!….. Men jag är ju inte van vid vänstertrafik 😉
   Pratar i mobilen gör jag med men BARA om jag har handsfree för jag är inte så bredaxlad 😀

Kommentarer är stängda.